Blog Kereta

Dapatkan panduan dan tips automotif untuk mengenal lebih dekat kereta anda, khas untuk pengguna anda.

callcta

Tips & Panduan Lengkap Memilih Bateri Kereta Terbaik

Kalau nak dibandingkan, terlalu banyak jenama bateri kereta yang ada di pasaran. Dan sudah tentu, setiap jenama ada cara tersendiri untuk menjadikan bateri mereka unik. Tapi sebagai pengguna, jenama apa yang patut kita pilih? Nak buat pemilihan berdasarkan faktor apa? Dalam artikel ini, kami kongsi dengan anda tips memilih bateri kereta terbaik untuk anda. 1. …

Tips & Panduan Lengkap Memilih Bateri Kereta Terbaik Read More »

Bateri AGM vs EFB : Yang Mana Lebih Sesuai?

Kebanyakan kereta moden hari ini dilengkapi dengan pelbagai teknologi canggih dan komponen elektonik yang menggunakan tenaga lebih banyak berbanding kereta 20-30 tahun yang lalu. Teknologi-teknologi baru ini menyebabkan bateri kereta turut perlu dinaiktaraf bagi memastikan segala teknologi canggih ini berfungsi dengan baik. Kereta Dengan Fungsi Idle Start Stop Salah satu teknologi popular yang memerlukan penggunaan …

Bateri AGM vs EFB : Yang Mana Lebih Sesuai? Read More »

Bateri Kereta Mati : Boleh Jumpstart atau Perlu Tukar?

Pernah alami masalah kereta tiba-tiba tak boleh start sebab masalah bateri mati? Kami yakin, majoriti pemilik kereta pernah melalui situasi ini paling tidak sekali seumur hidup. Sebab jangka hayat bateri kereta susah dijangka, jarang menunjukkan tanda-tanda yang jelas apabila perlu diganti. Tahu-tahu, kereta dah tak boleh dihidupkan. Kini anda tiba kepada persoalan kedua, bateri ni …

Bateri Kereta Mati : Boleh Jumpstart atau Perlu Tukar? Read More »

Bengkel, Pusat Servis Tutup : Mana Nak Beli Bateri Kereta?

PKP : Bengkel & Pusat Servis Kereta Tidak Dibenarkan Beroperasi Disebabkan berlakunya pandemik COVID-19 di Malaysia, kita sedia maklum dengan beberapa siri Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah diperkenalkan oleh kerajaan. Bukan sahaja pergerakan rakyat, bergantung pada fasa PKP, pelbagai jenis perniagaan tidak dibenarkan untuk beroperasi, termasuk bengkel dan pusat servis kenderaan. Hal ini menyebabkan …

Bengkel, Pusat Servis Tutup : Mana Nak Beli Bateri Kereta? Read More »

Kereta Tak Boleh Start? – 5 Punca Berserta Penyelesaian!

Awal pagi nak pergi kerja, kereta tak boleh start pula. Hampir semua orang yang mempunyai kereta sendiri pernah menghadapi masalah ini kan? Masalah ini memang adalah satu mimpi ngeri terutama bagi pemandu yang nak ke tempat kerja, menghantar anak ke sekolah atau mempunyai urusan perniagaan. Apakah punca kereta tak boleh start? 1. Bateri Kereta Kong …

Kereta Tak Boleh Start? – 5 Punca Berserta Penyelesaian! Read More »

Bateri Kereta Tahan Berapa Lama?

Sebagai pemilik kenderaan, pasti anda tertanya biasanya bateri kereta tahan berapa lama? Sudah tentu ada dikalangan anda yang tidak mahu bateri kereta mati secara mengejut. Lebih-lebih lagi mati pada saat-saat genting. Jadi, hari ini kami kongsikan dengan anda jangka hayat kebiasaan untuk bateri kereta. Namun anda kena tahu terdapat beberapa jenis bateri kereta di pasaran …

Bateri Kereta Tahan Berapa Lama? Read More »

Cara Baca Kod Saiz Bateri Kereta : JIS vs DIN

Pening nak baca kod saiz bateri kereta anda untuk kenalpasti saiz bateri yang sesuai untuk kereta anda? Jangan risau. Anda tidak keseorangan. Kod bateri kereta ini memang berbeza- beza dan boleh jadi sedikit mengelirukan untuk mereka yang tidak tahu apa apa mengenai bateri kereta. Tapi jangan risau, dalam artikel ini, kami akan bantu anda cara …

Cara Baca Kod Saiz Bateri Kereta : JIS vs DIN Read More »

Apa Itu Excess Insurans Kereta?

Pernah tak bila korang nak renew insurans kereta korang, tiba-tiba nampak ada klausa ‘Excess’ dalam polisi korang. Jadi, apa sebenarnya Excess dalam insurans kereta korang ni? Excess ini adalah pembayaran awal yang perlu anda lakukan apabila anda melakukan tuntutan insurans ke atas insurans kereta anda, meskipun bukan salah anda. Kebiasaannya, excess ini tidak termasuk kerosakan …

Apa Itu Excess Insurans Kereta? Read More »

JPJ, Pejabat Pos Tutup : Mana Nak Renew Roadtax?

Tiada Urusan JPJ di Pejabat Pos Sepanjang tempoh PKP Penuh yang bermula pada 1 Jun 2021 (belum dipastikan sehingga bila, kemungkinan 3 bulan), tiada sebarang urusan JPJ boleh dibuat di pejabat pos. Urusan ini termasuk : Pembaharuan Lesen Pembaharuan Roadtax Kenderaan (Cukai Jalan) Pembaharuan Insurans Kenderaan Meskipun tarikh asal yang diberitahu adalah hanya untuk 2 …

JPJ, Pejabat Pos Tutup : Mana Nak Renew Roadtax? Read More »

Jenama Bateri Kami

Leong, C
Leong, C
Very efficient and with reasonable price. Liked👍
Pojie Ryuu
Pojie Ryuu
Carput are awesome! Really fast service!
Nat Nat
Nat Nat
Great service and technician Adip come on time. Thank you👍👍👍
shahril afzal
shahril afzal
servis yang bagus, terbaik! terima kasih team carput, terima kasih aizat! saya bagi 5 bintang. pantas, murah, cekap, sempoi bak anggg, boleh rekomen kat kawan kawan pakat roger team carput. sangat puas hati. semoga terus cemerlang.
Kema Khairi
Kema Khairi
Excellent service! Technician explain in details and share good tips on my car battery. Good job!
John Peter Parisas
John Peter Parisas
I already tried there service twice for changing new car battery and it's worth it. Very fast service. CARPUT is a good app to use if you are in emergency.
Aqmal Zakaria
Aqmal Zakaria
Service boyek, boleh dipercayai, tak dtg mcm mat rempit. Recommended 👍🏼
Sr Sri
Sr Sri
The best and fastest service provider in kl...and 18months warranty provider
Sylvia (Sylvie)
Sylvia (Sylvie)
Love the service! The service is smooth, from booking until payment. The technician that was fixing my car did a good job! Very professional.
Reviews

Muat turun aplikasi Carput sekarang

Bandingkan harga, simpan resit pembelian dan jejak perjalanan juruteknik melalui aplikasi Carput. Bantuan juga 5x lebih pantas!

web phone
1800-1800-10 Scroll to Top