Blog, Tips Bateri Kereta
Tiba-tiba kereta taknak start, bila pulas kunci keluar bunyi tak tak tak / tik tik tik? Kereta anda mengalami masalah ini?

Sebagaimana pemilik kereta yang lain, sudah tentu kita ingin tahu punca masalah kereta kita. Andai kata boleh dibaiki sendiri, boleh kita baiki sendiri. Tapi sekiranya tak boleh, paling-paling pun, tidak lah bengkel / pusat servis boleh tipu kita untuk baiki komponen yang masih berfungsi dengan baik. Betul?

Dalam kes ini, ada 2 punca utama kenapa kereta anda berbunti tak tak tak / tik tik tik bila anda cuba start.

1. Bateri Kereta Kong

Berdasarkan pengalaman kami, 9 daripada 10 masalah bila kereta berbunyi tak tak tak / tik tik tik adalah disebabkan bateri kereta kong. Sama ada pemilik kereta terlupa tutup lampu kereta, lama tak start kereta atau bateri memang dah sampai masa untuk diganti.

Sekiranya bateri masih baru (<1 tahun), anda mungkin boleh cuba jumpstart kereta dahulu. Pastikan anda ikuti langkah-langkah jumper bateri kereta yang betul untuk elakkan masalah litar pintas. 

Car Battery hand

Tapi sekiranya bateri kereta anda sudah agak lama (>1.5 tahun), besar kemungkinan bateri anda perlu diganti. Untuk bateri yang dah berusia, bateri berkemungkinan menjadi lemah dan tidak mampu dicaj dengan efisien. Sekalipun anda sudah jumper bateri, 3-5 hari kemudian masalah sama akan berulang.
“Bateri kereta saya masih baru, tapi bila jumper pun tak boleh. Kenapa ya?”
Ada 2 kemungkinan.

i) Bateri Rosak (faulty)

Kebiasaannya, setiap bateri diberikan waranti minima 1 tahun atau 25,000 KM. Sekiranya bateri masih di bawah 1 tahun dan jarak pemanduan anda kurang daripada 25,000 KM, anda boleh tuntut waranti untuk bateri kereta anda. Pergi semula ke bengkel / pusat servis / kedai anda beli bateri kereta tersebut untuk urusan menuntut waranti. Pastikan juga anda masih simpan resit pembelian untuk tuntutan waranti.

Sekiranya anda membeli bateri dari CARPUT, kami akan hantar juruteknik ke rumah anda untuk urusan waranti. Sekiranya bateri memang bermasalah, penggantian ‘1-to-1’ akan dilakukan serta merta tanpa sebarang bayaran. Anda juga tak perlu mengemukakan resit pembelian, segala rekod pembelian disimpan di dalam sistem dan boleh dimuat turun melalui aplikasi CARPUT

Car Battery Price Malaysia 2020

ii) Bateri Terlalu Kong (flat)

Kes seperti ini berlaku apabila anda terlupa tutup lampu atau dah lama tak start kereta sehingga 3-4 minggu. Apabila bateri terlalu flat (0-5%), plat plumbum (lead plate) di dalam bateri mempunyai kemungkinan yang besar untuk rosak. Hal ini menyebabkan bateri rosak lebih awal dari tarikh yang sepatutnya meskipun masih baru. Dalam keadaan ini, anda memerlukan ‘battery tester’ untuk memastikan sama ada bateri kereta anda masih boleh digunakan atau tidak. Battery tester akan memaparkan nilai ‘State Of Health’ (SOH), yang menentukan sama ada bateri masih boleh digunakan atau tidak.

Battery Tester
“Kereta tak start lama pun, bateri boleh kong ke?”
Ya. Bateri kereta masih digunakan untuk sistem penggera kereta (alarm). Untuk bateri yang masih dengan kondisi yang baik, bateri mungkin boleh bertahan 7-10 hari tanpa dihidupkan. Tapi untuk bateri yang dah berusia, 3 hari tak start kereta pun dah boleh menyebabkan bateri kong.

Sekiranya anda memerlukan bateri kereta baru, anda boleh dapatkan bateri baru dengan CARPUT. Kami menyediakan servis penghantaran dan pemasangan bateri ke rumah secara PERCUMA. Anda hanya perlu bayar harga bateri sahaja, yang mana harga dipaparkan termasuk harga trade-in bateri lama anda.

2. Starter Rosak

Masalah yang mungkin terjadi juga disebabkan bunyi tak tak tak / tik tik tik mungkin berpunca daripada starter kereta.

Akan tetapi, masalah ini lebih berkemungkinan terjadi untuk kenderaan yang dah lebih 5 tahun. Untuk kenderaan baru, kemungkinan untuk starter anda rosak adalah sangat tipis.

Untuk starter, adalah lebih rumit untuk anda kenalpasti kerana ia tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda kerosakan.
“Lampu, radio saya masih boleh hidup. Kira bateri ok, masalah starter lah kan?”
Tak juga. Voltan yang diperlukan untuk menghidupkan lampu dan radio adalah rendah. Manakala voltan untuk hidupkan kereta adalah tinggi. Jadi sungguhpun anda boleh hidupkan lampu dan radio kereta, tak bermakna bateri anda masih dalam keadaan yang baik. Berkemungkinan ianya masih ada caj untuk hidupkan lampu dan radio, tapi tak cukup untuk hidupkan enjin kereta.

Bateri Kereta Mati | Hantar & Pasanga CARPUT
0

Blog, Tips Bateri Kereta
Pernah tak anda berdepan dengan masalah bateri kereta kong?

Dah siap-siap nak pergi kerja atau keluar rumah, tiba-tiba kereta tak boleh start. Dah satu hal nak kena cari nombor telefon pomen. Kalau siang, ok lagi. Kalau kena waktu malam? Atau pagi subuh? Bengkel pun dah tutup. Dah kena cancel tak jadi keluar.

Kami kongsikan dengan anda, beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghidupkan semula bateri kereta kong anda untuk sementara waktu (tapi ingat, penyelesaian ini mungkin hanya sementara).

Bateri kereta murah CARPUT

Cara Hidupkan Semula Bateri Kereta Kong

1. Periksa Sambungan Terminal Bateri

Benda pertama yang perlu anda lakukan adalah untuk memeriksa sambungan terminal bateri. Pastikan sambungan terminal bateri berada dalam keadaan baik dan bersambung dengan sempurna. Anda mungkin boleh cuba untuk cuba menggerakkan atau memusingkan sedikit sambungan terminal untuk memastikan sambungannya sempurna.

Pastikan anda mematikan suis dan mencabut kunci kereta ketika melakukan aktiviti ini.

2. Bersihkan Terminal Bateri

Kadangkala, ‘serbuk putih’ akan terhasil di terminal sambungan bateri. Bersihkan bateri daripada serbuk ini bagi memastikan aliran elektrik yang lebih efisien.

Pastikan anda mematikan suis dan mencabut kunci kereta ketika melakukan aktiviti ini.

3. Lakukan ‘Jumpstart’

Lakukan ‘jumpstart’ pada bateri anda sekiranya anda mempunyai peralatan yang diperlukan. Dapatkan bantuan daripada rakan atau jiran berdekatan untuk melakukan ‘jumpstart’.

Selain daripada turutan pemasangan kabel, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum melakukan ‘jumpstart’.
  • Pastikan kapasiti bateri kereta penderma lebih besar daripada bateri kereta anda (sekiranya rendah, litar pintas mungkin berlaku)
  • Sekiranya anda memandu Proton, elakkan sebarang ‘jumpstart’ (mampu merosakkan ECU kereta sekiranya tersalah cara)
  • Biarkan enjin anda hidup 10-30 minit untuk pengecasan bateri berlaku
  • Untuk kereta yang sarat dengan elektronik, dapatkan bantuan pakar

Baca cara-cara lakukan jumpstart kereta

Punca Bateri Kereta Kong?

1. Telah Sampai Tamat Tempoh

Tahukah anda, purata hayat bateri kereta kering (Free Maintenance) adalah sekitar 1.5-2 tahun sahaja. Anda bertuah sekiranya bateri kereta anda mampu bertahan lebih lama daripada itu.

Namun sekiranya ia kong lebih awal, jangan lupa untuk tuntut waranti. Sesetengah syarikat menyediakan khidmat waranti bateri kereta sehingga 18 bulan! (psst waranti bateri Amaron CARPUT 18 bulan tau…)

Car Battery Price Malaysia 2020

2. Terlupa Tutup Lampu / Tutup Pintu Kereta

Salah satu masalah yang kerap mengakibatkan bateri kereta kong adalah terlupa tutup lampu atau pintu kereta.

“Eh, kenapa pintu kereta?”

Apabila pintu kereta tidak ditutup rapat, sensor kenderaan akan menjadi aktif. Sensor yang aktif ini boleh mengakibatkan bateri kereta kong sekiranya ia dibiarkan dalam tempoh masa yang lama.

3. Alternator Tidak Mengecas Bateri

Salah satu masalah lain adalah alternator kereta. Alternator kereta berfungsi sebagai alat pengecas untuk bateri anda apabila kenderaan berjalan. Apabila alternator kereta rosak, bateri tidak dicas, mengakibatkan bateri kereta kong.

Sekiranya alternator bermasalah, ‘jumpstart’ juga tidak akan menyelesaikan masalah anda. Alternator tidak mengecas bateri kereta anda, mengakibatkan kereta anda mampu dihidupkan untuk hanya seketika waktu dan akan mati kembali beberapa minit kemudian. Anda disarankan untuk menghubungi panel insurans kenderaan untuk tunda kenderaan anda ke bengkel / pusat servis berdekatan.

(psst CARPUT juga ada sediakan servis tunda kenderaan tau…)

Carput Technician Battery

Tanda-Tanda Bateri Kereta Kong

1. Lampu Kereta Malap

Lampu kenderaan mula malap daripada biasa apabila bateri kereta lemah.

2. Enjin Kereta Lebih Susah Dihidupkan

Apabila enjin kereta cuba dihidupkan, ia akan lebih susah dihidupkan dan mengeluarkan bunyi ‘cranking’.

3. Penghasilan Serbuk Putih di Terminal

Ya. Serbuk putih yang kami nasihat untuk dibersihkan tadi, merupakan salah satu tanda bateri kereta anda dah nak kong.
0