Blog, Tips Penjagaan Kereta
Anda sedang memandu di Lebuhraya Persekutuan, dengan harapan dapat keluar dari kesesakan lalu lintas tidak lama lagi, dan tiba-tiba, kereta anda mati ketika memandu.

Mimpi buruk? Ya. Berbahaya? Sudah pasti.

Kami tidak mahu anda menjadi tajuk utama surat khabar esok. Hari ini kami kongsikan 3 sebab utama kereta tiba-tiba mati ketika memandu, beserta dengan langkah-langkah yang perlu anda lakukan apabila ianya terjadi kepada anda.

Sebab 1 : Bateri Kereta Mati / Kong


Bateri kereta rosak / mati / kong adalah salah satu sebab yang paling biasa berlaku di jalanraya.

Apabila bateri tidak melakukan tugasnya, alternator bekerja lebih keras untuk memastikan elektronik anda (termasuk sistem enjin anda) berjalan. Alternator yang terlalu banyak bekerja dalam satu tempoh yang panjang menyebabkan lebih banyak tekanan pada enjin kereta dan sebelum anda perasan, tiba-tiba kereta anda mati.

Bateri kereta yang baik biasanya mampu bertahan antara 1.5 hingga 2 tahun, lebih lama untuk bateri yang lebih berkualiti tinggi. Jadi perkara pertama yang perlu anda kenalpasti adalah, bilakah kali terakhir anda tukar bateri kereta? Sesetengah bengkel ada melakukan catatan bateri anda dipasang di atas bateri tersebut. Maka anda hanya perlu buka hood kereta dan semak sekiranya tarikh tersebut ada di tulis di atas bateri anda.


Sebab 2 : Alternator Rosak

Alternator rosak

Anda tahu apa fungsi alternator kereta? Apabila enjin anda berjalan, alternator mengecas bateri dan membekalkan kuasa elektrik tambahan untuk sistem elektronik kenderaan.

Kebiasaannya, orang akan keliru dengan hanya menukar bateri kereta, masalah kereta mati anda sudah dapat diselesaikan. Namun hakikatnya, bateri baru anda akan mati setelah beberapa minit digunakan oleh kerana alternator tidak berfungsi mengecas semula tenaga yang telah digunakan.

Salah satu tanda yang mampu anda kenalpasti adalah apabila lampu bateri pada dashboard kereta anda hidup.

Sebab 3 : Fuel Pump Rosak

Fuel Pump
Fuel pump berfungsi untuk mengepam minyak ke enjin. Apabila ianya gagal, kereta memang tidak akan dapat dihidupkan.

Sekiranya anda seorang yang peka, anda akan mampu mendengar bunyi fuel pump kereta anda berfungsi apabila anda memusing kunci kereta, sebelum menghidupkan enjin. Akan ada sedikit bunyi dengung selama beberapa saat. Itulah sebenarnya bunyi fuel pump kereta anda mengepam minyak ke bahagian enjin kereta untuk tujuan menghidupkan enjin.

Kerosakan begini, penyelesaian yang ada hanyalah untuk menggantikan fuel pump anda dengan yang baru. Tunda ke bengkel berdekatan dengan tempat anda. Anda boleh menggunakan khidmat syarikat insurans anda untuk ini. Servis tundaan adalah PERCUMA sekiranya anda menggunakan ‘first-party’ insurance.


Servis Hantar Pasang bateri kereta CARPUT
Bateri, alternator dan pam bahan api bukanlah satu-satunya penyebab apabila kereta anda mati semasa memandu. Kami telah menemui banyak kes yang disebabkan oleh pelbagai lagi sebab sebab yang lain.

Seperti biasa, anda sentiasa boleh menghubungi kami untuk kami berikan anda bantuan diagnosis percuma melalui telefon.

Muat turun aplikasi CARPUT hari ini !
0

Blog, Tips Penjagaan Kereta
Kereta dalam masalah tapi tak tahu nak cari nombor telefon syarikat insurans kereta anda? Jangan risau, CARPUT senaraikan kesemua talian hotline / nombor telefon syarikat insurans kereta Malaysia untuk kegunaan anda. Kesemua nombor ini adalah untuk servis ‘roadside assistance‘, hubungi mereka sekiranya anda mempunyai masalah dengan kenderaan anda.

Tapi ingat, pastikan terlebih dahulu syarikat insurans kenderaan anda sebelum hubungi. 

  1. Takaful Malaysia – 1300 88 252 385

  2. Etiqa Insurance – 1300 13 8888

  3. Takaful Ikhlas – 1800 88 1186

  4. Kurnia Insurance – 1800 88 3833

  5. Zurich Insurance – 1300 88 6222

  6. AIG Insurance – 1300 883 933

  7. MSIG Insurance- 1300 880 833

  8. AXA Insurance – 1800 88 1033

  9. Tune Insurance – 1800 22 8863

  10. AmAssurance – 1300 22 1188

  11. Liberty Insurance – 1800 888 990

  12. Pacific Insurance – 1800 88 4488

  13. Allianz Insurance – 1800 2264 0560

  14. Tokio Insurance – 1800 88 1301

  15. Lonpac Insurance – 03 2262 8688

  16. AIA Insurance – 1300 88 1899

  17. Berjaya Sompo Insurance – 1800 18 8033

  18. P&O Insurance (Pacific & Orient) – 1800 88 2121

  19. RHB Insurance – 1300 88 0881

  20. Toyota Assist – 1800 888 247

  21. Honda Road Assist – 1800 18 1177

  22. Ford Roadside Assist – 1300 38 3181

  23. Perodua Total Protect Auto Assist – 1800 88 5555

  24. Hyundai Safe Drive – 1300 13 2000

  25. Mitsubishi Assist – 1800 88 2166

  26. BMW Roadside Assistance – 1800 88 8808


Terlalu lama menunggu bantuan daripada syarikat insurans kereta anda?

Dengan CARPUT, anda boleh dapatkan bantuan SEPANTAS 45 MINIT SAHAJA!

Kereta tiba-tiba tak boleh hidup? Kereta mati ketika dipandu? Tayar pancit terlanggar paku? Minyak habis terlupa nak isi?

Kami ada menyediakan penyelesaian untuk setiap satu masalah yang di atas. Dan yang paling penting, servis kami pantas!

Tak sabar menunggu, hubungi kami di 1800-1800-10 SEKARANG!
0

Blog, Tips Penjagaan Kereta
Tahukah anda, 7 daripada 10 masalah kereta tidak boleh hidup adalah disebabkan oleh bateri kereta mati? Ya betul, masalah bateri kereta mati membelenggu ramai pemandu di Malaysia! Persoalannya, kenapa masalah ini berlaku?

Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan pengisian mengenai bateri kereta, termasuk :

i) Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidup
ii) Tips memanjangkan jangka hayat bateri kereta
iii) Tanda-tanda bateri kereta nak mati
iv) Jenis-Jenis Bateri Kereta di Malaysia

Semoga perkongsian kami ini mampu menyelamatkan anda daripada masalah bateri kereta.

1. Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidup

Terdapat beberapa punca utama kenapa bateri kereta menjadi masalah utama kereta tidak boleh dihidupkan. Antaranya adalah :

a) Perbezaan Jangka Hayat Bateri Kereta

Setiap jenama bateri kereta memberikan jaminan tempoh waranti yang berbeza. Sebagai contoh, jenama bateri seperti Amaron memberikan jaminan waranti sehingga 18 bulan, Century Roadmaster sehingga 15 bulan manakala jenama-jenama lain hanya untuk 12 bulan. Kualiti bateri daripada jenama yang berbeza-beza menyebabakan jangka hayat bateri itu sendiri berbeza dan tidak tetap.

Hal ini menyukarkan pemilik kenderaan untuk tahu bilakah waktu bateri kereta perlu diganti, melainkan ianya telahpun mati. Untuk melakukan pemeriksaan pula, pemilik kereta perlu menggunakan alatan seperti Multimeter Battery Tester atau Digital Voltage Meter, yang mana tak ramai pengguna ada alat tersebut.

Cara yang paling selamat adalah untuk ganti terus siap-siap, lebih-lebih lagi sekiranya anda bakal melakukan pemanduan jarak jauh. Nak tunggu sampai bateri mati baru ganti? Save sahaja nombor CARPUT, 1800-1800-10 kami datang bantu.


b) Pemandu Tidak Cakna Usia Bateri Kereta

Secara purata, jangka hayat bateri kereta jenis ‘maintenance free’ adalah sekitar 1.5-2 tahun, bergantung kepada kenderaan dan penggunaan. Namun, cuba tanya pada diri sendiri, bila kali terakhir anda tukar bateri kereta? Kami yakin, 9 daripada 10 pemandu tidak ingat bila kali terakhir mereka ganti bateri kereta. Maka atas sebab itu, tiba-tiba lah masalah kereta tidak boleh dihidupkan oleh kerana masalah bateri terjadi pada mereka.

Meskipun kebiasaannya tarikh pemasangan bateri kereta anda ditulis di atas bateri kereta anda, kaedah yang terbaik adalah untuk catatkan tarikh akhir bateri kereta anda digantikan. Anda boleh lekatkan sekali maklumat ini di cermin hadapan kenderaan, sebagaimana tarikh akhir kenderaan anda diservis.

c) Kecuaian Pemandu

Selain masalah bateri itu sendiri, kadang-kadang masalah bateri kereta juga boleh berlaku akibat kecuaian kita sebagai pemandu. Terlupa matikan lampu kereta atau tutup pintu kereta tidak rapat. Sekiranya anda tersenyum, kemungkinan anda lah salah seorang yang pernah alaminya kan?

2. Tips Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Bateri kereta bukanlah murah. Maka tidak ramai yang suka sekiranya ianya perlu diganti lebih awal daripada tarikh yang sepatutnya. Oleh itu, kami kongsikan beberapa tips untuk anda pastikan jangka hayat bateri kereta anda dikekalkan sepanjang yang mungkin.

a) Kurangkan Pemanduan Jarak Pendek

Pemanduan jarak pendek menyebabkan bateri anda tidak dapat di caj sepenuhnya. Dalam jangka masa panjang, ini boleh memendekkan kapasiti dan jangka hayat bateri kereta. Sebaiknya, sesekali di hujung minggu, lakukan pemanduan jarak sederhana/jauh untuk kembali mengecaj sepenuhnya bateri kereta anda.

b) Lakukan Pemeriksaan Berkala

Lakukan pemeriksaan pada terminal dan kabel sambungan bateri kereta. Pastikan semuanya dalam keadaan baik.

c) Elakkan Penggunaan Alatan Elektronik Semasa Kereta Tidak Bergerak

Sistem elektronik seperti radio, penghawa dingin dan ‘in-car charger‘ bakal mengurangkan jangka hayat bateri kereta sekiranya terus digunakan sewaktu kereta tidak bergerak.


3. Tanda-Tanda Bateri Kereta Dah Nak Mati

a) Kereta Susah Dihidupkan

Tiba-tiba enjin kereta ‘cranking‘ lebih daripada biasa? Itu adalah salah satu tanda awal yang bateri kereta anda mungkin memerlukan penggantian. 

b) Lampu Kereta Lebih Malap

Sekiranya anda biasa memandu di waktu malam, anda mungkin boleh perasan perbezaan kecerahan lampu kereta anda. Sekiranya lebih malap daripada biasa, mungkin juga bateri anda sudah kekurangan kuasa.

4. Jenis-Jenis Bateri Kereta di Malaysia

Sekiranya anda tidak tahu jenis bateri kereta yang ada dijual di pasaran, ketahuilah anda tidak keseorangan. Ramai lagi pemandu di luar sana yang memandu kereta mereka tanpa mengetahui pengetahuan asas bateri kereta seperti ini. Tetapi hari ini, kami akan membantu anda untuk memahaminya!

Di Malaysia, terdapat 4 jenis bateri kereta yang popular :

a) Bateri Basah

Bateri jenis ini adalah bateri yang memerlukan penyelenggaraan yang kerap. Anda perlu memastikan paras air bateri adalah di paras yang betul, iaitu di antara indikator ‘upper level‘ dan ‘lower level‘. Sekiranya air bateri kurang/lebih daripada paras yang sepatutnya, bateri boleh rosak dan mengakibatkan kereta tidak boleh dihidupkan.

Berapa kerap perlu anda lakukan pemeriksaan? Bergantung pada kekerapan penggunaan anda. Lebih kerap anda memandu, lebih kerap lah anda perlu lakukan pemeriksaan paras air bateri anda.

b) Bateri Kering (Maintenance Free)

Bateri kering atau nama sebenarnya, bateri ‘Maintenance Free‘ (MF) adalah sejenis bateri kereta yang tidak memerlukan sebarang kerja-kerja penyelenggaraan. Ini memberikan anda lebih ruang untuk berfikir mengenai perkara-perkara yang lebih penting.

Dan atas sebab itu, harganya sedikit mahal berbanding bateri basah.

c) Bateri EFB (Enhanced-Flooded Battery)

Sekiranya anda memandu kenderaan yang mempunyai fungsi Start-Stop (kereta mematikan enjin secara automatik apabila tidak bergerak, dan menghidupkan kembali apabila brek dilepaskan) kereta anda memerlukan bateri jenis EFB! Kenapa?

Enjin anda menggunakan bateri lebih kerap berbanding kereta biasa. Bayangkan sahaja setiap kali anda berhenti di lampu isyarat, bateri kereta anda digunakan untuk fungsi ini. Dan dalam satu hari, berapa kerap anda berhenti di lampu isyarat? Bateri jenis EFB telah direka khas untuk fungsi ini. Hari ini, kita boleh lihat lebih banyak kenderaan mempunyai fungsi ini. Kenderaan tempatan seperti Myvi dan Bezza turut dijual dengan pilihan sistem ini.

d) Bateri AGM (Absorbent Glass Mat)

Bateri jenis AGM juga direka khas untuk kereta dengan sistem Start-Stop. Jadi apa bezanya dengan bateri EFB? Ianya adalah bateri premium yang mempunyai teknologi yang tinggi. Bateri AGM kebiasaannya digunakan untuk kereta yang berteknologi tinggi seperti Mercedez, BMW dan kenderaan-kenderaan mewah yang lain.

Menurut pengalaman beberapa pelanggan kami, bateri AGM mampu bertahan antara 3 hingga 5 tahun, bergantung pada penggunaan.

0

Blog, Tips Penjagaan Kereta

Awal pagi nak pergi kerja, kereta tak boleh start pula. Hampir semua orang yang mempunyai kereta sendiri pernah menghadapi masalah ini kan? Masalah ini memang adalah satu mimpi ngeri terutama bagi pemandu yang nak ke tempat kerja, menghantar anak ke sekolah atau mempunyai urusan perniagaan.

Apakah punca kereta tak boleh start?

1. Bateri Kereta Kong /Lemah

Punca utama kenapa enjin kereta kita tak boleh hidup sebab bateri kong atau lemah. Jadi, bila enjin kereta anda tidak hidup disebabkan bateri kong kerana ia tidak dapat mengecas serta membekalkan kuasa elektrik kepada kereta untuk hidupkan enjin.

Ada juga kemungkinan yang alternator anda bermasalah kerana sudah tidak mampu mengecas semula bateri anda ketika kereta sedang bergerak. Pastikan anda mendapat nasihat pakar untuk mengetahui punca sebenar. Bilakah kali terkahir anda tukar bateri kereta anda?

Bateri kereta murah CARPUT

Terdapat dua jenis bateri kereta, sel basah dan sel kering. Sel basah  yang ada tempat isi air bateri pada bateri dan biasanya setiap 5,000 km servis tu periksa sekali air cukup atau tidak lagi-lagi kalau bateri dah 2-3 tahun ke atas haruslah kerap memeriksa air bateri. Manakala sel kering anda cuma perhatikan lampu amaran alert dengan tanda-tanda bateri nak kong.

Kereta era baru terdapat banyak peralatan elektronik didalam kereta seperti sensor, radio, screen lcd dan movie player maka tidak hairan bateri akan menunjukkan tanda bateri kong selepas 12 – 15 bulan penggunaan.

Ketahui lebih mengenai bateri kereta anda dan servis penghantaran dan pemasangan bateri kereta dalam 30-45 minit sahaja di CARPUT! Servis #KaptenCarput PERCUMA sahaja untuk penghantaran dan pemasangan bateri di seluruh Malaysia! Kalau ragu-ragu dengan status kenderaan anda boleh minta Kapten Carput periksa kereta anda terlebih dahulu.

2. Gear LEVER pada ‘D’

Memang bunyi punca ni macam kelakar tapi memang ramai yang mengalami masalah kereta tak boleh start disebabkan Gear lever berada selain dari ‘P’. Please jangan gelabah dan tukar gear lever anda kepada ‘P’ dan semua akan kembali normal.

3. Starter Rosak

Fungsi starter adalah menghidupkan kereta dan menggerakkan piston. Starter yang rosak tidak akan mampu menggerakkan sistem pembakaran dalam enjin kereta. Sebab tu kereta tak boleh hidup. Antara tanda awal masalah ini ialah sewaktu anda nak crank kereta anda dia macam tiada bunyi. Waktu enjin tengah hidup dan kadang-kadang anda mungkin akan terdengar bunyi besi bergesel. Itu maknanya mungkin starter dah mula haus.

Kereta tak boleh start carput

4. Spark Plug (Palam Pencucuh) Rosak

Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. Susah nak hidup lepas tu bunyi crank atau dah hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Ini mungkin kerana palam pencucuh rosak jadi palam pencucuh ini dia lambat nak hasilkan percikan api. Kalau macam ni baik anda telefon mekanik untuk tukar spark plug baru. Biasanya kereta standard 4 silinder memang akan pakai 4 spark plug, so jangan buat2 terkejut. kang kena ketuk pulak dengan pomen. Kalau anda bawak kereta Toyota Aplhard yang V6 memang kena pakai 6 spark plug.  

5. Penapis Minyak Tersumbat

Pergerakan enjin memerlukan hasil pembakaran minyak dan udara, jika minyak tidak sampai ke dalam enjin maka mekanisma pergerakan enjin tidak akan berlaku dan ini menjadi salah satu punca kereta anda tidak boleh hidup. Anda perlu melakukan pemeriksaan penapis minyak sewantu anda membuat pemeriksaan berkala kereta anda.  

Kereta Tak Boleh Start? Gunalah CARPUT

CARPUT ialah satu aplikasi yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta. Konsep aplikasi ini macam Uber dan Grab. Apabila anda request bantuan dengan CARPUT app, pomen yang paling berdekatan akan sampai dalam masa 60 minit untuk periksa bateri kereta anda dan tukar bateri baharu.


Kenapa CARPUT?

1. Mudah – Tak payah call sini call sana. Semuanya dari smartphone anda saje. 

2. Selamat – Butir-butir pomen ada dalam apps (nama, nombor plat kereta, jenis kereta)

3. Telus – Harga sentiasa dipaparkan sebelum confirm order. Tak perlu takut kena ketuk!

CARPUT Rating & Testimony

Nak tahu harga bateri kereta 2019? >>Klik di sini! <<

Penghantaran dan pemasangan adalah percuma untuk kawasan KL, PJ, Penang, Johor, Ipoh, Seremban dan Melaka! Bayar untuk bateri je.

Servis lain yang ditawarkan oleh CARPUT: pertukaran tayar spare, penghantaran petrol dan towing.

Jom muat turun aplikasi CARPUT percuma di sini: bit.ly/2eT4whp

Jangan bila kereta tak boleh start baru kelam kabut nak install!

Bateri Kereta Mati | Hantar & Pasanga CARPUT
0