Blog
Blog, Tips Bateri Kereta

Masalah bateri kereta kong ini kebiasaannya berlaku tanpa sebarang tanda. Tiba-tiba sahaja boleh terjadi. Dan yang paling teruk, ia boleh berlaku pada waktu dimana kita dalam keadaan yang tidak bersedia, seperti di tengah bulan. Nak ganti bateri baru, akan kacau perbelanjaan bulanan. Tak ganti, kereta tak boleh nak guna pula.Oleh kerana situasi sebegini, kami di CARPUT menyediakan kemudahan untuk pelanggan kami membeli bateri kereta secara ansuran selama 3 bulan! Ya, anda kini boleh membeli bateri kereta secara 3 kali pembayaran di CARPUT serendah RM59 sebulan.Sebagai contoh, sekiranya anda membeli bateriSEE DETAILS </sp...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Sebagai pemilik kenderaan, pasti anda tertanya biasanya bateri kereta tahan berapa lama? Sudah tentu ada dikalangan anda yang tidak mahu bateri kereta mati secara mengejut. Lebih-lebih lagi mati pada saat-saat genting. Jadi, hari ini kami kongsikan dengan anda jangka hayat kebiasaan untuk bateri kereta.Namun anda kena tahu terdapat beberapa jenis bateri kereta di pasaran :1. Bateri Basah2. Bateri Kering (Maintenance Free)3. Bateri EFB4. Bateri AGMPerbezaan antara bateri basah dan bateri kering boleh baca disini. Manakala bateri jenis EFB ini adalah bateri yang digunakan untuk kereta dengan sistem idle start-stop. DanSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Ramai yang teruja dengan pelancaran Proton X50 dengan tag harga RM79,200. Dengan teknologi-teknologi canggih yang didatangkan sekali bersama kereta tersebut, sudah tentu kos penyelenggaraan kereta ini lebih tinggi berbanding kereta Proton model terdahulu. Sebagai syarikat pakar bateri kereta, kami kongsikan degan anda kos penyelenggaraan untuk bateri kereta Proton X50 ini!Apakah Saiz Bateri Kereta Proton X50?Kereta Proton X50 menggunakan bateri saiz DIN60L.Beberapa saiz bateri alternatif yang turut boleh digunakan adalah :DIN55 = spesifikasi rendahDIN62 = spesifikasi tinggiNamun, bagi memastikan sistem elektronik kereta berfungsi dengan baik tanpa sebarang masalah, pemilik kenderaan dinasihatkanSEE DETA...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Kalau nak dibandingkan, terlalu banyak jenama bateri kereta yang ada di pasaran. Dan sudah tentu, setiap jenama ada cara tersendiri untuk menjadikan bateri mereka unik. Tapi sebagai pengguna, jenama apa yang patut kita pilih? Nak buat pemilihan berdasarkan faktor apa? Dalam artikel ini, kami kongsi dengan anda tips memilih bateri kereta terbaik untuk anda.1. Jenis Bateri KeretaDi Malaysia, ada 2 jenis bateri iaitu bateri basah dan bateri kering (free maintenance).Tetapi anda jangan tersilap, walaupun nama popularnya adalah bateri kering, bateri ini masih dibuat menggunakan cecair. Bateri kering yang betul-betul kering,SEE DETAILS ...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tengah-tengah khusyuk memandu, tiba-tiba simbol bateri di dashboard kereta menyala. Benda pertama yang majoriti akan terfikir,Bateri Kereta Nak Kong Dah Ke?Betul? Jangan risau, kami juga pernah suatu ketika dahulu berada di tempat anda.Meskipun simbol dashboard itu menunjukkan simbol bateri kereta, ketahuilah simbol tersebut bukan menandakan bahawa bateri anda kong. Salah! Simbol bateri tersebut merupakan terdapat masalah dengan sistem pengecasan bateri kereta anda!Apa Itu Sistem Pengecasan Bateri Kereta?Sistem pengecasan bateri kereta melibatkan beberapa komponen seperti :– terminal bateri– kabel bateri– alternator– alternator belt– voltage regulator*Ia mungkin berpunca daripada salah satu komponen<a class="more-link" href="https://carput.my/simbol-bateri-men...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Mesti korang rasa pelik bila tiba-tiba kereta korang tak boleh start walhal lampu, alarm, radio semua hidup menyala je. Kan? Kebiasaannya, kebanyakan pemilik kereta akan terus kata,“Alah ini bukan masalah bateri ni. Semua boleh hidup lagi. Kalau bateri problem, mesti tak menyala dah.”Kan kan kan?Haa. Harini kami cerita kenapa korang tak boleh gunakan lampu, alarm mahupun radio korang sebagai indikator keadaan bateri kereta korang. Tak perlu pening-pening pun sebenarnya, sebabnya sangat lah mudah.Voltan yang dipelukan untuk hidupkan enjin, jauh lebih tinggi berbanding voltan untuk hidupkan lampu, alarm dan radio kereta.SepertiSEE DETAILS <span cl...

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Salah satu lampu dashboard tiba-tiba menyala dan anda tak tahu apa maksudnya? Jangan risau. Tak semua orang hafal setiap satu maksud simbol-simbol yang ada di dashboard kereta. Namun, adalah penting untuk anda kenalpasti dan faham erti simbol yang menyala bagi mengenalpasti sama ada ianya masalah kecil atau besar.Jadi hari ini, kami kongsikan 10 Simbol Utama Lampu Dahsboard Kereta anda.Untuk pengetahuan anda, applikasi CARPUT mempunyai fungsi di mana anda boleh lihat kesemua 16 simbol lampu dashboard kereta yang ada, berbanding 10 simbol yang ditulis di dalam artikel ini. Muat turun sekarang.1.SEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tiba-tiba kereta taknak start, bila pulas kunci keluar bunyi tak tak tak / tik tik tik? Kereta anda mengalami masalah ini?Sebagaimana pemilik kereta yang lain, sudah tentu kita ingin tahu punca masalah kereta kita. Andai kata boleh dibaiki sendiri, boleh kita baiki sendiri. Tapi sekiranya tak boleh, paling-paling pun, tidak lah bengkel / pusat servis boleh tipu kita untuk baiki komponen yang masih berfungsi dengan baik. Betul?Dalam kes ini, ada 2 punca utama kenapa kereta anda berbunti tak tak tak / tik tik tik bila anda cuba start.1. Bateri KeretaSEE DETAILS

Continue Reading
Blog

Pernah tak anda pergi ke bengkel atau pusat servis, kemudian mekanik yang servis kereta anda datang kepada anda dan nyatakan bahawa bateri anda sudah perlu diganti. Sesetengah bengkel yang mungkin mempunyai peralatan yang lebih canggih, mereka akan ‘print‘ dan tunjukkan sekali % bateri kereta anda.Tapi, tahukah anda bagaimana cara yang dilakukan mekanik tersebut untuk memastikan kondisi bateri anda? Kerana kekeliruan yang sering terjadi adalah bila masalah bateri disalah tafsir akibat keadaan alternator yang tidak baik.Sekiranya anda ingin mendapatkan kepastian sendiri, bagaimanakah caranya untuk anda memastikan maklumat yang diberikan oleh mekanikSEE DETAILS ...

Continue Reading
Blog

Bateri kereta anda mati dan anda sedang mencari jenama bateri kereta terbaik untuk kereta anda? Sudah tentu kita semua sentiasa mahukan yang terbaik, kan? Namun apa itu definisi terbaik? Tahan lama? Lebih kuasa? Waranti panjang? Tahan lasak?Hari ini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa pengetahuan kami yang boleh anda gunakan untuk membuat pilihan jenama bateri terbaik anda sendiri.*untuk pengetahuan anda, di Malaysia tiada sebarang kajian yang telah dijalankan oleh mana-mana badan berkecuali bagi menentukan jenama bateri mana yang terbaik. Maka oleh itu, kami hanya kongsikan maklumat yang kami ada besertaSEE DETAILS

Continue Reading