Blog
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Anda sedang memandu di Lebuhraya Persekutuan, dengan harapan dapat keluar dari kesesakan lalu lintas tidak lama lagi, dan tiba-tiba, kereta anda mati ketika memandu.Mimpi buruk? Ya. Berbahaya? Sudah pasti.Kami tidak mahu anda menjadi tajuk utama surat khabar esok. Hari ini kami kongsikan 3 sebab utama kereta tiba-tiba mati ketika memandu, beserta dengan langkah-langkah yang perlu anda lakukan apabila ianya terjadi kepada anda.Sebab 1 : Bateri Kereta Mati / KongBateri kereta rosak / mati / kong adalah salah satu sebab yang paling biasa berlaku di jalanraya.Apabila bateri tidak melakukan tugasnya, alternatorSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Kereta dalam masalah tapi tak tahu nak cari nombor telefon syarikat insurans kereta anda? Jangan risau, CARPUT senaraikan kesemua talian hotline / nombor telefon syarikat insurans kereta Malaysia untuk kegunaan anda. Kesemua nombor ini adalah untuk servis ‘roadside assistance‘, hubungi mereka sekiranya anda mempunyai masalah dengan kenderaan anda.Tapi ingat, pastikan terlebih dahulu syarikat insurans kenderaan anda sebelum hubungi. Takaful Malaysia – 1300 88 252 385Etiqa Insurance – 1300 13 8888Takaful Ikhlas – 1800 88 1186Kurnia Insurance – 1800 88 3833Zurich Insurance – 1300 88 6222AIG Insurance – 1300 883 933MSIG Insurance-SEE DETAILS <sp...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tengah cari cara betul nak jumper bateri kereta anda yang kong? Jangan risau, CARPUT sediakan panduan bergambar untuk rujukan anda.Adalah sangat penting untuk anda melakukan jumper bateri kereta dengan langkah-langkah yang betul. Sekiranya tersilap, anda boleh mengalami kerugian sehingga ribuan ringgit, terutama sekali apabila ia mengakibatkan litar pintas pada komponen penting seperti TCU kereta. Lagi-lagi dengan kemajuan kereta-kereta yang dijual pada hari ini, lebih banyak komponen elektronik dalam kenderaan, lebih berisiko lah ia terdedah kepada bahaya.Untuk anda lakukan jumper pada bateri kereta anda, anda memerlukan :Bateri Kong/MatiKabel JumperKereta dengan bateriSEE DETAILS <span class="more-link-ima...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Persoalan utama yang biasa bermain difikiran apabila bateri kereta mati, nak ganti bateri kereta basah atau kering? Betul?Untuk anda yang sedang mencari jawapan kepada persoalan ini, kami kongsikan informasi untuk anda membuat pilihan yang terbaik bagi kereta anda. Bateri kering dan bateri basah masing-masing mempunyai kebaikannya yang tersendiri. Tapi sebelum kami bermula, kami kongsikan sedikit apa itu bateri basah dan bateri kering.Apa Itu Bateri Basah?Bateri basah adalah jenis bateri kereta yang memerlukan penyelenggaraan berkala, iaitu penambahan air suling (distilled water) ke dalam bateri. Air bateri perlu sentiasa dipastikan berada diSEE DETAILS <span cl...

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Tahukah anda, 7 daripada 10 masalah kereta tidak boleh hidup adalah disebabkan oleh bateri kereta mati? Ya betul, masalah bateri kereta mati membelenggu ramai pemandu di Malaysia! Persoalannya, kenapa masalah ini berlaku?Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan pengisian mengenai bateri kereta, termasuk : i) Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidupii) Tips memanjangkan jangka hayat bateri keretaiii) Tanda-tanda bateri kereta nak mati iv) Jenis-Jenis Bateri Kereta di MalaysiaSemoga perkongsian kami ini mampu menyelamatkan anda daripada masalah bateri kereta.1. Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak BolehSEE DETAILS </...

Continue Reading
Blog

Pernah tak bila kita nak keluar dan hidupkan kereta, tiba-tiba kereta tak boleh hidup sebab bateri kereta mati? Padahal, semalam elok sahaja kenderaan dibawa pusing bandar. Sebenarnya, ada beberapa punca kenapa bateri kereta mati.Punca Bateri Kereta Mati1. Bateri Kereta Dah Tamat TempohTahukah anda, purata hayat bateri kereta jenis kering (Free Maintenance) adalah sekitar 1.5-2 tahun sahaja. Anda bertuah sekiranya bateri kereta anda mampu bertahan lebih lama daripada itu. Bergantung juga dengan penggunaan ya.Namun sekiranya ia mati lebih awal, jangan lupa untuk tuntut waranti. Anda berhak mendapatkan penggantian ‘1-to-1’. Sesetengah syarikatSEE DETAILS <span class="more-link-imag...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tahukah anda sekiranya kereta anda dilengkapi dengan sistem start-stop, anda memerlukan bateri kereta start stop yang khusus untuk kenderaan anda? Namun sebelum itu, kami akan terangkan serba sedikit dahulu apa itu fungsi start-stop ini.Apa itu fungsi Start-Stop?Teknologi Start-Stop merupakan sejenis sistem yang mana kenderaan anda dimatikan secara automatik apabila kenderaan anda tidak bergerak. Enjin kenderaan akan kembali dihidupkan secara automatik apabila anda ingin kembali memandu (melepaskan pedal brek dsb). Ideanya, teknologi ini diperkenalkan bagi mengurangkan penggunaan minyak dan pengeluaran gas karbon. Sistem Start-Stop ini amat membantu mereka yang kerap memandu diSEE DETAILS <span class="m...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Pernah tak anda berdepan dengan masalah bateri kereta kong?Dah siap-siap nak pergi kerja atau keluar rumah, tiba-tiba kereta tak boleh start. Dah satu hal nak kena cari nombor telefon pomen. Kalau siang, ok lagi. Kalau kena waktu malam? Atau pagi subuh? Bengkel pun dah tutup. Dah kena cancel tak jadi keluar.Kami kongsikan dengan anda, beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghidupkan semula bateri kereta kong anda untuk sementara waktu (tapi ingat, penyelesaian ini mungkin hanya sementara).Cara Hidupkan Semula Bateri Kereta Kong1. Periksa Sambungan Terminal BateriBenda pertama yang perlu andaSEE DETAILS

Continue Reading
Blog

Bateri kereta tak boleh hidup? CARPUT sedia membantu!CARPUT ialah aplikasi telefon yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat dan profesional untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta. Kenapa Perlu Guna CARPUT? 1. Bateri kereta yang BERKUALITI TINGGI 2. Hantar dan pasang PERCUMA dalam masa 45 MINIT3. Harga akan dipaparkan sebelum confirm order. Tak perlu takut kena ketuk!Talian Bebas Tol: 1800-1800-10Senarai harga bateri kereta KLIK SINI: PRODUK Tak payah susah-susah nak cari kedai bateri kereta!Kami boleh hantar ke kawasan sekitar Johor Bahru termasuk Pasir Gudang, Masai, Perling, Sutera dan Skudai. PomenSEE DETAILS </span...

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Awal pagi nak pergi kerja, kereta tak boleh start pula. Hampir semua orang yang mempunyai kereta sendiri pernah menghadapi masalah ini kan? Masalah ini memang adalah satu mimpi ngeri terutama bagi pemandu yang nak ke tempat kerja, menghantar anak ke sekolah atau mempunyai urusan perniagaan.Apakah punca kereta tak boleh start?1. Bateri Kereta Kong /LemahPunca utama kenapa enjin kereta kita tak boleh hidup sebab bateri kong atau lemah. Jadi, bila enjin kereta anda tidak hidup disebabkan bateri kong kerana ia tidak dapat mengecas serta membekalkan kuasa elektrik kepada kereta untuk hidupkanSEE DETAILS

Continue Reading