Blog
Blog, Tips Bateri Kereta

Tengah-tengah khusyuk memandu, tiba-tiba simbol bateri di dashboard kereta menyala. Benda pertama yang majoriti akan terfikir,Bateri Kereta Nak Kong Dah Ke?Betul? Jangan risau, kami juga pernah suatu ketika dahulu berada di tempat anda.Meskipun simbol dashboard itu menunjukkan simbol bateri kereta, ketahuilah simbol tersebut bukan menandakan bahawa bateri anda kong. Salah! Simbol bateri tersebut merupakan terdapat masalah dengan sistem pengecasan bateri kereta anda!Apa Itu Sistem Pengecasan Bateri Kereta?Sistem pengecasan bateri kereta melibatkan beberapa komponen seperti :– terminal bateri– kabel bateri– alternator– alternator belt– voltage regulator*Ia mungkin berpunca daripada salah satu komponen<a class="more-link" href="https://carput.my/simbol-bateri-men...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Mesti korang rasa pelik bila tiba-tiba kereta korang tak boleh start walhal lampu, alarm, radio semua hidup menyala je. Kan? Kebiasaannya, kebanyakan pemilik kereta akan terus kata,“Alah ini bukan masalah bateri ni. Semua boleh hidup lagi. Kalau bateri problem, mesti tak menyala dah.”Kan kan kan?Haa. Harini kami cerita kenapa korang tak boleh gunakan lampu, alarm mahupun radio korang sebagai indikator keadaan bateri kereta korang. Tak perlu pening-pening pun sebenarnya, sebabnya sangat lah mudah.Voltan yang dipelukan untuk hidupkan enjin, jauh lebih tinggi berbanding voltan untuk hidupkan lampu, alarm dan radio kereta.SepertiSEE DETAILS <span cl...

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Salah satu lampu dashboard tiba-tiba menyala dan anda tak tahu apa maksudnya? Jangan risau. Tak semua orang hafal setiap satu maksud simbol-simbol yang ada di dashboard kereta. Namun, adalah penting untuk anda kenalpasti dan faham erti simbol yang menyala bagi mengenalpasti sama ada ianya masalah kecil atau besar.Jadi hari ini, kami kongsikan 10 Simbol Utama Lampu Dahsboard Kereta anda.Untuk pengetahuan anda, applikasi CARPUT mempunyai fungsi di mana anda boleh lihat kesemua 16 simbol lampu dashboard kereta yang ada, berbanding 10 simbol yang ditulis di dalam artikel ini. Muat turun sekarang.1.SEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tiba-tiba kereta taknak start, bila pulas kunci keluar bunyi tak tak tak / tik tik tik? Kereta anda mengalami masalah ini?Sebagaimana pemilik kereta yang lain, sudah tentu kita ingin tahu punca masalah kereta kita. Andai kata boleh dibaiki sendiri, boleh kita baiki sendiri. Tapi sekiranya tak boleh, paling-paling pun, tidak lah bengkel / pusat servis boleh tipu kita untuk baiki komponen yang masih berfungsi dengan baik. Betul?Dalam kes ini, ada 2 punca utama kenapa kereta anda berbunti tak tak tak / tik tik tik bila anda cuba start.1. Bateri KeretaSEE DETAILS

Continue Reading
Blog

Pernah tak anda pergi ke bengkel atau pusat servis, kemudian mekanik yang servis kereta anda datang kepada anda dan nyatakan bahawa bateri anda sudah perlu diganti. Sesetengah bengkel yang mungkin mempunyai peralatan yang lebih canggih, mereka akan ‘print‘ dan tunjukkan sekali % bateri kereta anda.Tapi, tahukah anda bagaimana cara yang dilakukan mekanik tersebut untuk memastikan kondisi bateri anda? Kerana kekeliruan yang sering terjadi adalah bila masalah bateri disalah tafsir akibat keadaan alternator yang tidak baik.Sekiranya anda ingin mendapatkan kepastian sendiri, bagaimanakah caranya untuk anda memastikan maklumat yang diberikan oleh mekanikSEE DETAILS ...

Continue Reading
Blog

Bateri kereta anda mati dan anda sedang mencari jenama bateri kereta terbaik untuk kereta anda? Sudah tentu kita semua sentiasa mahukan yang terbaik, kan? Namun apa itu definisi terbaik? Tahan lama? Lebih kuasa? Waranti panjang? Tahan lasak?Hari ini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa pengetahuan kami yang boleh anda gunakan untuk membuat pilihan jenama bateri terbaik anda sendiri.*untuk pengetahuan anda, di Malaysia tiada sebarang kajian yang telah dijalankan oleh mana-mana badan berkecuali bagi menentukan jenama bateri mana yang terbaik. Maka oleh itu, kami hanya kongsikan maklumat yang kami ada besertaSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Anda sedang memandu di Lebuhraya Persekutuan, dengan harapan dapat keluar dari kesesakan lalu lintas tidak lama lagi, dan tiba-tiba, kereta anda mati ketika memandu.Mimpi buruk? Ya. Berbahaya? Sudah pasti.Kami tidak mahu anda menjadi tajuk utama surat khabar esok. Hari ini kami kongsikan 3 sebab utama kereta tiba-tiba mati ketika memandu, beserta dengan langkah-langkah yang perlu anda lakukan apabila ianya terjadi kepada anda.Sebab 1 : Bateri Kereta Mati / KongBateri kereta rosak / mati / kong adalah salah satu sebab yang paling biasa berlaku di jalanraya.Apabila bateri tidak melakukan tugasnya, alternatorSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Kereta dalam masalah tapi tak tahu nak cari nombor telefon syarikat insurans kereta anda? Jangan risau, CARPUT senaraikan kesemua talian hotline / nombor telefon syarikat insurans kereta Malaysia untuk kegunaan anda. Kesemua nombor ini adalah untuk servis ‘roadside assistance‘, hubungi mereka sekiranya anda mempunyai masalah dengan kenderaan anda.Tapi ingat, pastikan terlebih dahulu syarikat insurans kenderaan anda sebelum hubungi.¬†Takaful Malaysia – 1300 88 252 385Etiqa Insurance – 1300 13 8888Takaful Ikhlas – 1800 88 1186Kurnia Insurance – 1800 88 3833Zurich Insurance – 1300 88 6222AIG Insurance – 1300 883 933MSIG Insurance-SEE DETAILS <sp...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tengah cari cara betul nak jumper bateri kereta anda yang kong? Jangan risau, CARPUT sediakan panduan bergambar untuk rujukan anda.Adalah sangat penting untuk anda melakukan jumper bateri kereta dengan langkah-langkah yang betul. Sekiranya tersilap, anda boleh mengalami kerugian sehingga ribuan ringgit, terutama sekali apabila ia mengakibatkan litar pintas pada komponen penting seperti TCU kereta. Lagi-lagi dengan kemajuan kereta-kereta yang dijual pada hari ini, lebih banyak komponen elektronik dalam kenderaan, lebih berisiko lah ia terdedah kepada bahaya.Untuk anda lakukan jumper pada bateri kereta anda, anda memerlukan :Bateri Kong/MatiKabel JumperKereta dengan bateriSEE DETAILS <span class="more-link-ima...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Persoalan utama yang biasa bermain difikiran apabila bateri kereta mati, nak ganti bateri kereta basah atau kering? Betul?Untuk anda yang sedang mencari jawapan kepada persoalan ini, kami kongsikan informasi untuk anda membuat pilihan yang terbaik bagi kereta anda. Bateri kering dan bateri basah masing-masing mempunyai kebaikannya yang tersendiri. Tapi sebelum kami bermula, kami kongsikan sedikit apa itu bateri basah dan bateri kering.Apa Itu Bateri Basah?Bateri basah adalah jenis bateri kereta yang memerlukan penyelenggaraan berkala, iaitu penambahan air suling (distilled water) ke dalam bateri. Air bateri perlu sentiasa dipastikan berada diSEE DETAILS <span cl...

Continue Reading