Blog
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Tahukah anda, 7 daripada 10 masalah kereta tidak boleh hidup adalah disebabkan oleh bateri kereta mati? Ya betul, masalah bateri kereta mati membelenggu ramai pemandu di Malaysia! Persoalannya, kenapa masalah ini berlaku?Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan pengisian mengenai bateri kereta, termasuk : i) Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidupii) Tips memanjangkan jangka hayat bateri keretaiii) Tanda-tanda bateri kereta nak mati iv) Jenis-Jenis Bateri Kereta di MalaysiaSemoga perkongsian kami ini mampu menyelamatkan anda daripada masalah bateri kereta.1. Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak BolehSEE DETAILS </...

Continue Reading
Blog

Pernah tak bila kita nak keluar dan hidupkan kereta, tiba-tiba kereta tak boleh hidup sebab bateri kereta mati? Padahal, semalam elok sahaja kenderaan dibawa pusing bandar. Sebenarnya, ada beberapa punca kenapa bateri kereta mati.Punca Bateri Kereta Mati1. Bateri Kereta Dah Tamat TempohTahukah anda, purata hayat bateri kereta jenis kering (Free Maintenance) adalah sekitar 1.5-2 tahun sahaja. Anda bertuah sekiranya bateri kereta anda mampu bertahan lebih lama daripada itu. Bergantung juga dengan penggunaan ya.Namun sekiranya ia mati lebih awal, jangan lupa untuk tuntut waranti. Anda berhak mendapatkan penggantian ‘1-to-1’. Sesetengah syarikatSEE DETAILS <span class="more-link-imag...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tahukah anda sekiranya kereta anda dilengkapi dengan sistem start-stop, anda memerlukan bateri kereta start stop yang khusus untuk kenderaan anda? Namun sebelum itu, kami akan terangkan serba sedikit dahulu apa itu fungsi start-stop ini.Apa itu fungsi Start-Stop?Teknologi Start-Stop merupakan sejenis sistem yang mana kenderaan anda dimatikan secara automatik apabila kenderaan anda tidak bergerak. Enjin kenderaan akan kembali dihidupkan secara automatik apabila anda ingin kembali memandu (melepaskan pedal brek dsb). Ideanya, teknologi ini diperkenalkan bagi mengurangkan penggunaan minyak dan pengeluaran gas karbon. Sistem Start-Stop ini amat membantu mereka yang kerap memandu diSEE DETAILS <span class="m...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Pernah tak anda berdepan dengan masalah bateri kereta kong?Dah siap-siap nak pergi kerja atau keluar rumah, tiba-tiba kereta tak boleh start. Dah satu hal nak kena cari nombor telefon pomen. Kalau siang, ok lagi. Kalau kena waktu malam? Atau pagi subuh? Bengkel pun dah tutup. Dah kena cancel tak jadi keluar.Kami kongsikan dengan anda, beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghidupkan semula bateri kereta kong anda untuk sementara waktu (tapi ingat, penyelesaian ini mungkin hanya sementara).Cara Hidupkan Semula Bateri Kereta Kong1. Periksa Sambungan Terminal BateriBenda pertama yang perlu andaSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Awal pagi nak pergi kerja, kereta tak boleh start pula. Hampir semua orang yang mempunyai kereta sendiri pernah menghadapi masalah ini kan? Masalah ini memang adalah satu mimpi ngeri terutama bagi pemandu yang nak ke tempat kerja, menghantar anak ke sekolah atau mempunyai urusan perniagaan.Apakah punca kereta tak boleh start?1. Bateri Kereta Kong /LemahPunca utama kenapa enjin kereta kita tak boleh hidup sebab bateri kong atau lemah. Jadi, bila enjin kereta anda tidak hidup disebabkan bateri kong kerana ia tidak dapat mengecas serta membekalkan kuasa elektrik kepada kereta untuk hidupkanSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tidak dapat hidupkan kereta anda?Pomen CARPUT boleh hantar dan pasang bateri kereta baru di lokasi anda.* Harga Yang Berpatutan!* Bateri Yang Berkualiti Tinggi!* Hantar & Pasang PERCUMA!Talian Bebas Tol: 1800-1800-107:00 pagi – 11:00 malam 365 hari/ setahunPelanggan & Pomen CARPUT9 daripada 10 pelanggan yang berpuas hati mengesyorkan perkhidmatan bateri kereta kami:Mekanik CARPUT yang profesional dan berpengalaman luas:Produk Bateri Kereta KamiKochi – Harga bermula dari RM18012 bulan warantiAmaron – Harga bermula dari RM22018 bulan warantiVarta untuk kereta continental12 bulan warantiKawasan LiputanKuala LumpurSelangorSerembanPenangMelakaJohor BahruPerlukan perkhidmatan bateri kereta kami?Hanya bayar untuk bateri kereta. Hantar<a class="more-link" href="https://ca...

Continue Reading
Blog

Mana Satu Gear Yang Betul Semasa Berhenti Di Lampu Isyarat?Yang bawak kenderaan auto, mungkin anda mempunyai gear kesukaan/pilihan anda apabila berhenti di lampu isyarat. Ada 3 gear untuk dipilih apabila berhenti di lampu isyarat tapi yang mana satu lebih ideal? Meh kita tengok dan bandingkan kebaikan dan keburukan apabila masuk gear P, N atau D apabila berhenti di lampu isyarat dari aspek bahan bakar api, keselamatan dan kesan penggunaan haus dan lusuh. =DBiarkan Di D (Drive)Kawan kata: “Bro, biar je gear dekat D, gangster datang nak rompak cepat sikit kitaSEE DETAILS

Continue Reading