Blog
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Salah satu lampu dashboard tiba-tiba menyala dan anda tak tahu apa maksudnya? Jangan risau. Tak semua orang hafal setiap satu maksud simbol-simbol yang ada di dashboard kereta. Namun, adalah penting untuk anda kenalpasti dan faham erti simbol yang menyala bagi mengenalpasti sama ada ianya masalah kecil atau besar.Jadi hari ini, kami kongsikan 10 Simbol Utama Lampu Dahsboard Kereta anda.Untuk pengetahuan anda, applikasi CARPUT mempunyai fungsi di mana anda boleh lihat kesemua 16 simbol lampu dashboard kereta yang ada, berbanding 10 simbol yang ditulis di dalam artikel ini. Muat turun sekarang.1.SEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tiba-tiba kereta taknak start, bila pulas kunci keluar bunyi tak tak tak / tik tik tik? Kereta anda mengalami masalah ini?Sebagaimana pemilik kereta yang lain, sudah tentu kita ingin tahu punca masalah kereta kita. Andai kata boleh dibaiki sendiri, boleh kita baiki sendiri. Tapi sekiranya tak boleh, paling-paling pun, tidak lah bengkel / pusat servis boleh tipu kita untuk baiki komponen yang masih berfungsi dengan baik. Betul?Dalam kes ini, ada 2 punca utama kenapa kereta anda berbunti tak tak tak / tik tik tik bila anda cuba start.1. Bateri KeretaSEE DETAILS

Continue Reading
Blog

Pernah tak anda pergi ke bengkel atau pusat servis, kemudian mekanik yang servis kereta anda datang kepada anda dan nyatakan bahawa bateri anda sudah perlu diganti. Sesetengah bengkel yang mungkin mempunyai peralatan yang lebih canggih, mereka akan ‘print‘ dan tunjukkan sekali % bateri kereta anda.Tapi, tahukah anda bagaimana cara yang dilakukan mekanik tersebut untuk memastikan kondisi bateri anda? Kerana kekeliruan yang sering terjadi adalah bila masalah bateri disalah tafsir akibat keadaan alternator yang tidak baik.Sekiranya anda ingin mendapatkan kepastian sendiri, bagaimanakah caranya untuk anda memastikan maklumat yang diberikan oleh mekanikSEE DETAILS ...

Continue Reading
Blog

Bateri kereta anda mati dan anda sedang mencari jenama bateri kereta terbaik untuk kereta anda? Sudah tentu kita semua sentiasa mahukan yang terbaik, kan? Namun apa itu definisi terbaik? Tahan lama? Lebih kuasa? Waranti panjang? Tahan lasak?Hari ini, kami akan kongsikan dengan anda beberapa pengetahuan kami yang boleh anda gunakan untuk membuat pilihan jenama bateri terbaik anda sendiri.*untuk pengetahuan anda, di Malaysia tiada sebarang kajian yang telah dijalankan oleh mana-mana badan berkecuali bagi menentukan jenama bateri mana yang terbaik. Maka oleh itu, kami hanya kongsikan maklumat yang kami ada besertaSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Anda sedang memandu di Lebuhraya Persekutuan, dengan harapan dapat keluar dari kesesakan lalu lintas tidak lama lagi, dan tiba-tiba, kereta anda mati ketika memandu.Mimpi buruk? Ya. Berbahaya? Sudah pasti.Kami tidak mahu anda menjadi tajuk utama surat khabar esok. Hari ini kami kongsikan 3 sebab utama kereta tiba-tiba mati ketika memandu, beserta dengan langkah-langkah yang perlu anda lakukan apabila ianya terjadi kepada anda.Sebab 1 : Bateri Kereta Mati / KongBateri kereta rosak / mati / kong adalah salah satu sebab yang paling biasa berlaku di jalanraya.Apabila bateri tidak melakukan tugasnya, alternatorSEE DETAILS

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Kereta dalam masalah tapi tak tahu nak cari nombor telefon syarikat insurans kereta anda? Jangan risau, CARPUT senaraikan kesemua talian hotline / nombor telefon syarikat insurans kereta Malaysia untuk kegunaan anda. Kesemua nombor ini adalah untuk servis ‘roadside assistance‘, hubungi mereka sekiranya anda mempunyai masalah dengan kenderaan anda.Tapi ingat, pastikan terlebih dahulu syarikat insurans kenderaan anda sebelum hubungi. Takaful Malaysia – 1300 88 252 385Etiqa Insurance – 1300 13 8888Takaful Ikhlas – 1800 88 1186Kurnia Insurance – 1800 88 3833Zurich Insurance – 1300 88 6222AIG Insurance – 1300 883 933MSIG Insurance-SEE DETAILS <sp...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Tengah cari cara betul nak jumper bateri kereta anda yang kong? Jangan risau, CARPUT sediakan panduan bergambar untuk rujukan anda.Adalah sangat penting untuk anda melakukan jumper bateri kereta dengan langkah-langkah yang betul. Sekiranya tersilap, anda boleh mengalami kerugian sehingga ribuan ringgit, terutama sekali apabila ia mengakibatkan litar pintas pada komponen penting seperti TCU kereta. Lagi-lagi dengan kemajuan kereta-kereta yang dijual pada hari ini, lebih banyak komponen elektronik dalam kenderaan, lebih berisiko lah ia terdedah kepada bahaya.Untuk anda lakukan jumper pada bateri kereta anda, anda memerlukan :Bateri Kong/MatiKabel JumperKereta dengan bateriSEE DETAILS <span class="more-link-ima...

Continue Reading
Blog, Tips Bateri Kereta

Persoalan utama yang biasa bermain difikiran apabila bateri kereta mati, nak ganti bateri kereta basah atau kering? Betul?Untuk anda yang sedang mencari jawapan kepada persoalan ini, kami kongsikan informasi untuk anda membuat pilihan yang terbaik bagi kereta anda. Bateri kering dan bateri basah masing-masing mempunyai kebaikannya yang tersendiri. Tapi sebelum kami bermula, kami kongsikan sedikit apa itu bateri basah dan bateri kering.Apa Itu Bateri Basah?Bateri basah adalah jenis bateri kereta yang memerlukan penyelenggaraan berkala, iaitu penambahan air suling (distilled water) ke dalam bateri. Air bateri perlu sentiasa dipastikan berada diSEE DETAILS <span cl...

Continue Reading
Blog, Tips Penjagaan Kereta

Tahukah anda, 7 daripada 10 masalah kereta tidak boleh hidup adalah disebabkan oleh bateri kereta mati? Ya betul, masalah bateri kereta mati membelenggu ramai pemandu di Malaysia! Persoalannya, kenapa masalah ini berlaku?Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan pengisian mengenai bateri kereta, termasuk : i) Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidupii) Tips memanjangkan jangka hayat bateri keretaiii) Tanda-tanda bateri kereta nak mati iv) Jenis-Jenis Bateri Kereta di MalaysiaSemoga perkongsian kami ini mampu menyelamatkan anda daripada masalah bateri kereta.1. Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak BolehSEE DETAILS </...

Continue Reading
Blog

Pernah tak bila kita nak keluar dan hidupkan kereta, tiba-tiba kereta tak boleh hidup sebab bateri kereta mati? Padahal, semalam elok sahaja kenderaan dibawa pusing bandar. Sebenarnya, ada beberapa punca kenapa bateri kereta mati.Punca Bateri Kereta Mati1. Bateri Kereta Dah Tamat TempohTahukah anda, purata hayat bateri kereta jenis kering (Free Maintenance) adalah sekitar 1.5-2 tahun sahaja. Anda bertuah sekiranya bateri kereta anda mampu bertahan lebih lama daripada itu. Bergantung juga dengan penggunaan ya.Namun sekiranya ia mati lebih awal, jangan lupa untuk tuntut waranti. Anda berhak mendapatkan penggantian ‘1-to-1’. Sesetengah syarikatSEE DETAILS <span class="more-link-imag...

Continue Reading