Menu

Kereta Tak Boleh Start? – 5 Punca Berserta Penyelesaian!

Awal pagi nak pergi kerja, kereta tak boleh start pula. Hampir semua orang yang mempunyai kereta sendiri pernah menghadapi masalah ini kan? Masalah ini memang adalah satu mimpi ngeri terutama bagi pemandu yang nak ke tempat kerja, menghantar anak ke sekolah atau mempunyai urusan perniagaan. 

kereta tak boleh start | Carput

Image credit: Pinterest

Kereta Tak Boleh Start – Puncanya apa?

1. Bateri Kereta Kong /Lemah

Punca utama kenapa enjin kereta kita tak boleh hidup sebab bateri kong atau lemah. Jadi, bila enjin kereta anda tidak hidup disebabkan bateri kong kerana ia tidak dapat mengecas serta membekalkan kuasa elektrik kepada kereta untuk hidupkan enjin. Ada juga kemungkinan yang alternator anda bermasalah kerana sudah tidak mampu mengecas semula bateri anda ketika kereta sedang bergerak. Pastikan anda mendapat nasihat pakar untuk mengetahui punca sebenar. Bilakah kali terkahir anda tukar bateri kereta anda?

Terdapat dua jenis bateri kereta, sel basah dan sel kering. Sel basah  yang ada tempat isi air bateri pada bateri dan biasanya setiap 5,000 km servis tu periksa sekali air cukup atau tidak lagi-lagi kalau bateri dah 2-3 tahun ke atas haruslah kerap memeriksa air bateri. Manakala sel kering anda cuma perhatikan lampu amaran alert dengan tanda-tanda bateri nak kong. Kereta era baru terdapat banyak peralatan elektronik didalam kereta seperti sensor, radio, screen lcd dan movie player maka tidak hairan bateri akan menunjukkan tanda bateri kong selepas 12 – 15 bulan penggunaan.

Ketahui lebih mengenai bateri kereta anda dan servis penghantaran dan pemasangan bateri kereta dalam 30-45 minit sahaja di CARPUT! Servis #KaptenCarput PERCUMA sahaja untuk penghantaran dan pemasangan bateri di seluruh Malaysia! Kalau ragu-ragu dengan status kenderaan anda boleh minta Kapten Carput periksa kereta anda terlebih dahulu.

Kereta tak boleh start | Carput

2. Gear LEVER pada ‘D’

Memang bunyi punca ni macam kelakar tapi memang ramai yang mengalami masalah kereta tak boleh start disebabkan Gear lever berada selain dari ‘P’. Please jangan gelabah dan tukar gear lever anda kepada ‘P’ dan semua akan kembali normal.

3. Starter Rosak

Fungsi starter adalah menghidupkan kereta dan menggerakkan piston. Starter yang rosak tidak akan mampu menggerakkan sistem pembakaran dalam enjin kereta. Sebab tu kereta tak boleh hidup. Antara tanda awal masalah ini ialah sewaktu anda nak crank kereta anda dia macam tiada bunyi. Waktu enjin tengah hidup dan kadang-kadang anda mungkin akan terdengar bunyi besi bergesel. Itu maknanya mungkin starter dah mula haus.

4. Spark Plug (Palam Pencucuh) Rosak

Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. Susah nak hidup lepas tu bunyi crank atau dah hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Ini mungkin kerana palam pencucuh rosak jadi palam pencucuh ini dia lambat nak hasilkan percikan api. Kalau macam ni baik anda telefon mekanik untuk tukar spark plug baru. Biasanya kereta standard 4 silinder memang akan pakai 4 spark plug, so jangan buat2 terkejut. kang kena ketuk pulak dengan pomen. Kalau anda bawak kereta Toyota Aplhard yang V6 memang kena pakai 6 spark plug.

 

5. Penapis Minyak Tersumbat

Pergerakan enjin memerlukan hasil pembakaran minyak dan udara, jika minyak tidak sampai ke dalam enjin maka mekanisma pergerakan enjin tidak akan berlaku dan ini menjadi salah satu punca kereta anda tidak boleh hidup. Anda perlu melakukan pemeriksaan penapis minyak sewantu anda membuat pemeriksaan berkala kereta anda.

 

Kereta Tak Boleh Start! Gunalah CARPUT

CARPUT ialah satu aplikasi yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta. Konsep aplikasi ini macam Uber dan Grab.

Apabila anda request bantuan dengan CARPUT app, pomen yang paling berdekatan akan sampai dalam masa 60 minit untuk periksa bateri kereta anda dan tukar bateri baharu.

Kenapa CARPUT?

1. Mudah – Tak payah call sini call sana. Semuanya dari smartphone anda sahaja.

2. Selamat – Butir-butir pomen ada dalam apps (nama, nombor plat kereta, jenis kereta)

3. Telus – Harga sentiasa dipaparkan sebelum confirm order. Tak perlu takut kena ketuk!

Harga bateri kereta NS40ZL (sesuai untuk Perodua dan Honda City) semasa April 2018:

Kereta tak boleh start - harga bateri | Carput

Nak tahu harga bateri untuk kereta yang lain? Klik sini untuk muat turun CARPUT: bit.ly/2eT4whp

Penghantaran dan pemasangan adalah percuma untuk kawasan KL, PJ, Shah Alam, Subang, Puchong, Ampang, Cheras dan Klang. Anda hanya bayar untuk bateri sahaja.

FlyFM DJ Maggy dan LiteFM DJ Shaz pun pernah guna servis CARPUT!

Kereta tak boleh start - Review Kereta Tak boleh start - Review | Carput

Servis lain yang ditawarkan oleh CARPUT: pertukaran tayar spare, penghantaran petrol dan towing.

Jom muat turun aplikasi CARPUT percuma di sini: bit.ly/2eT4whp

Jangan bila kereta tak boleh start baru kelam kabut nak install!

 

June 14, 2018
written by Jie Hui Lim
Simple Share Buttons