Blog, Tips Bateri Kereta
Tengah cari cara betul nak jumper bateri kereta anda yang kong? Jangan risau, CARPUT sediakan panduan bergambar untuk rujukan anda.

Adalah sangat penting untuk anda melakukan jumper bateri kereta dengan langkah-langkah yang betul. Sekiranya tersilap, anda boleh mengalami kerugian sehingga ribuan ringgit, terutama sekali apabila ia mengakibatkan litar pintas pada komponen penting seperti TCU kereta. Lagi-lagi dengan kemajuan kereta-kereta yang dijual pada hari ini, lebih banyak komponen elektronik dalam kenderaan, lebih berisiko lah ia terdedah kepada bahaya.

Untuk anda lakukan jumper pada bateri kereta anda, anda memerlukan :
  1. Bateri Kong/Mati
  2. Kabel Jumper
  3. Kereta dengan bateri yang baik / bateri kereta yang baik / jumpstart powerbank
*PENTING : sekiranya anda mengunakan bateri / kereta dengan bateri, pastikan saiz bateri tersebut adalah sama/lebih besar daripada bateri anda

Ikuti langkah demi langkah, cara jumper bateri kereta yang betul yang disediakan oleh CARPUT. Namun sekiranya anda tidak yakin untuk lakukannya, boleh hubungi kami di talian 1800-1800-10. Juruteknik kami akan datang bantu anda lakukan jumpstart.

1. Matikan Enjin dan Suis Kedua-Dua Kenderaan

Pastikan kedua-dua kereta, kereta yang tidak boleh dihidupkan (kereta kong) dan kereta yang nak digunakan untuk jumper (kereta bantuan) telah dimatikan enjin dan suis elektronik. Nak lebih selamat, cabut kunci kenderaan daripada suis.

Langkah ini penting bagi mengelakkan daripada berlakunya sebarang litar pintas berlaku pada kereta bantuan.

Cara Jumper Bateri Kereta Yang Betul

2. Sambungkan Jumper Kabel Merah Pada Terminal Positif Bateri Kereta Kong

Mulakan langkah penyambungan jumper kabel pada bateri kereta kong dahulu. Pastikan sambungan dilakukan pada terminal POSITIF bateri. Bagi mengelakkan berlaku kekeliruan dan kesilapan sambung jumper bateri, kami sarankan untuk anda gunakan kabel jumper MERAH = TERMINAL POSITIF, dan kabel jumper HITAM = TERMINAL NEGATIF.

Cara Jumper Bateri Kereta Yang Betul

3. Sambungkan Jumper Kabel Merah Pada Terminal Positif Bateri Kereta Bantuan

Sekarang, lakukan sambungan jumper kabel MERAH tadi, pada terminal POSITIF bateri kereta bantuan. Kini, kedua-dua bateri kereta disambung pada terminal positif kenderaan.

Cara Jumper Bateri Kereta Yang Betul

4. Sambungkan Jumper Kabel Hitam Pada Terminal Negatif Bateri Kereta Kong

Seterusnya, sambungkan kabel jumper hitam pada terminal negatif bateri kereta yang kong.

Cara Jumper Bateri Kereta Yang Betul

5. Sambungkan Jumper Kabel Hitam Pada Terminal Negatif Bateri Kereta Bantuan

Berikutnya, anda boleh lengkapkan sambungan dengan cara menyambung pada terminal negatif bateri kereta bantuan. Dengan ini, anda mempunyai kenderaan yang telah lengkap disambungkan di antara kedua-dua kenderaan.

Cara Jumper Bateri Kereta Yang Betul

6. Hidupkan Enjin Kereta Bantuan

Sambungan dah selesai, kini masanya untuk mengecas bateri kereta kong. Mulakan dengan menghidupkan enjin kereta bantuan terlebih dahulu. Biarkan enjin berjalan selama 3-5 minit untuk pengecasan berlaku pada bateri kereta kong.

Cara Jumper Bateri Kereta Yang Betul

7. Hidupkan Enjin Kereta Kong

Dan sekarang, hidupkan enjin kereta kong tadi. Selesai!

Cara Jumper Bateri Kereta Yang Betul



Bateri Kereta Mati | Hantar & Pasanga CARPUT
Bagi urutan mencabut kabel jumper tadi, anda hanya perlu mencabut secara berlawanan turutan daripada turutan anda memasang jumper kabel tadi. Jika tadi kabel jumper terakhir yang anda pasang adalah kabel hitam pada kereta bantuan, untuk mencabut, kabel tersebut adalah kabel pertama yang perlu dicabut.

Beberapa perkara yang anda perlu tahu selepas anda lakukan jumpstart :
  1. Pastikan enjin kereta berjalan selama 5-10 minit untuk tujuan pengecasan semula bateri oleh alternator.
  2. Sekiranya jumpstart gagal, kemungkinan bateri sudah tamat tempoh dan tidak boleh lagi digunakan.
  3. Sekiranya jumpstart berjaya, tetapi bateri gagal dihidupkan semula setelah dimatikan, berkemungkinan alternator rosak dan gagal mengecas kembali bateri kereta.
Infografik penuh : 

Langkah langkah jumpstart bateri kereta
0

Blog, Tips Bateri Kereta
Persoalan utama yang biasa bermain difikiran apabila bateri kereta mati, nak ganti bateri kereta basah atau kering? Betul?

Untuk anda yang sedang mencari jawapan kepada persoalan ini, kami kongsikan informasi untuk anda membuat pilihan yang terbaik bagi kereta anda. Bateri kering dan bateri basah masing-masing mempunyai kebaikannya yang tersendiri. Tapi sebelum kami bermula, kami kongsikan sedikit apa itu bateri basah dan bateri kering.

Apa Itu Bateri Basah?

Bateri basah adalah jenis bateri kereta yang memerlukan penyelenggaraan berkala, iaitu penambahan air suling (distilled water) ke dalam bateri. Air bateri perlu sentiasa dipastikan berada di tahap yang ditetapkan bagi mengelakkan ianya rosak. Kekerapan penambahan air suling bergantung pada cuaca dan penggunaan, di antara 4-6 minggu sekali.

Bateri kereta basah

Apa Itu Bateri Kering?

Bateri keringa atau juga dikenali sebagai bateri ‘Maintenance Free’ (MF) adalah sejenis bateri kereta yang tidak memerlukan sebarang penyelenggaraan. Anda hanya perlu memastikan sambungan terminal disambung dengan baik, dan bateri tersebut boleh digunakan sehingga tamat hayatnya.

Bateri Kering Century Roadmaster

Anda dah tahu apa itu bateri kereta basah dan kering? Kini kami kongsikan kelebihan dan kekurangan bateri masing masing.

Kelebihan Bateri Basah

1. Mempunyai jangka hayat yang lebih panjang (sekiranya diselenggara dengan baik)
2. Harga jualan yang lebih murah

Kekurangan Bateri Basah

1. Memerlukan penyelenggaraan berkala (4-6 minggu sekali)
2. Bateri lebih berat

Kelebihan Bateri Kering

1. Tidak memerlukan sebarang penyelenggaraan
2. Berat bateri lebih ringan

Kekurangan Bateri Basah

1. Harga yang lebih mahal (mahal RM30-40)
2. Jangka hayat (1-1.5 tahun)


Bateri Kereta Basah Atau Kering Sesuai Untuk Anda?

Sepertimana yang kami beritahu di awal artikel, hal ini bergantung kepada setiap pengguna. Bateri kereta basah sesuai untuk mereka yang cakna tentang keadaan kereta, dan sanggup meluangkan sedikit masa untuk menambah air suling ke bateri setiap 4-6 minggu sekali. Perlu diingat, sekiranya air bateri jatuh di bawah paras minima, bateri boleh rosak dan memerlukan penggantian bateri baru. Juga sesuai untuk mereka yang ingin berjimat.

Namun, sekiranya anda merupakan seorang yang pelupa, seorang yang sibuk dan tidak mempunyai masa untuk memikirkan perkara-perkara yang remeh terutama sekali penjagaan kereta, maka bateri kering adalah bateri yang paling sesuai untuk anda.

Dengan hanya menambah RM30-40 berbanding bateri basah, anda tidak perlu lagi memikirkan langsung perihal bateri kereta. Dan sekiranya anda bahagikan lebihan harga yang perlu anda bayar dengan jangka hayat bateri, anda hanya membayar lebih RM1.66/bulan (RM30/18 bulan) berbanding bateri basah yang memerlukan penambahan air suling berkala.



Anda ingin dapatkan bateri kering untuk kereta anda? Dapatkan bateri kereta kering dihantar terus ke tempat anda dalam 45 minit dengan CARPUT. CARPUT menyediakan servis penghantaran dan pemasangan bateri kereta PERCUMA. Cuma bayar harga bateri je.

Hubungi kami sekarang!

Car Battery & Bateri Kereta Malaysia
0

Blog, Tips Penjagaan Kereta
Tahukah anda, 7 daripada 10 masalah kereta tidak boleh hidup adalah disebabkan oleh bateri kereta mati? Ya betul, masalah bateri kereta mati membelenggu ramai pemandu di Malaysia! Persoalannya, kenapa masalah ini berlaku?

Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan pengisian mengenai bateri kereta, termasuk :

i) Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidup
ii) Tips memanjangkan jangka hayat bateri kereta
iii) Tanda-tanda bateri kereta nak mati
iv) Jenis-Jenis Bateri Kereta di Malaysia

Semoga perkongsian kami ini mampu menyelamatkan anda daripada masalah bateri kereta.

1. Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidup

Terdapat beberapa punca utama kenapa bateri kereta menjadi masalah utama kereta tidak boleh dihidupkan. Antaranya adalah :

a) Perbezaan Jangka Hayat Bateri Kereta

Setiap jenama bateri kereta memberikan jaminan tempoh waranti yang berbeza. Sebagai contoh, jenama bateri seperti Amaron memberikan jaminan waranti sehingga 18 bulan, Century Roadmaster sehingga 15 bulan manakala jenama-jenama lain hanya untuk 12 bulan. Kualiti bateri daripada jenama yang berbeza-beza menyebabakan jangka hayat bateri itu sendiri berbeza dan tidak tetap.

Hal ini menyukarkan pemilik kenderaan untuk tahu bilakah waktu bateri kereta perlu diganti, melainkan ianya telahpun mati. Untuk melakukan pemeriksaan pula, pemilik kereta perlu menggunakan alatan seperti Multimeter Battery Tester atau Digital Voltage Meter, yang mana tak ramai pengguna ada alat tersebut.

Cara yang paling selamat adalah untuk ganti terus siap-siap, lebih-lebih lagi sekiranya anda bakal melakukan pemanduan jarak jauh. Nak tunggu sampai bateri mati baru ganti? Save sahaja nombor CARPUT, 1800-1800-10 kami datang bantu.


b) Pemandu Tidak Cakna Usia Bateri Kereta

Secara purata, jangka hayat bateri kereta jenis ‘maintenance free’ adalah sekitar 1.5-2 tahun, bergantung kepada kenderaan dan penggunaan. Namun, cuba tanya pada diri sendiri, bila kali terakhir anda tukar bateri kereta? Kami yakin, 9 daripada 10 pemandu tidak ingat bila kali terakhir mereka ganti bateri kereta. Maka atas sebab itu, tiba-tiba lah masalah kereta tidak boleh dihidupkan oleh kerana masalah bateri terjadi pada mereka.

Meskipun kebiasaannya tarikh pemasangan bateri kereta anda ditulis di atas bateri kereta anda, kaedah yang terbaik adalah untuk catatkan tarikh akhir bateri kereta anda digantikan. Anda boleh lekatkan sekali maklumat ini di cermin hadapan kenderaan, sebagaimana tarikh akhir kenderaan anda diservis.

c) Kecuaian Pemandu

Selain masalah bateri itu sendiri, kadang-kadang masalah bateri kereta juga boleh berlaku akibat kecuaian kita sebagai pemandu. Terlupa matikan lampu kereta atau tutup pintu kereta tidak rapat. Sekiranya anda tersenyum, kemungkinan anda lah salah seorang yang pernah alaminya kan?

2. Tips Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Bateri kereta bukanlah murah. Maka tidak ramai yang suka sekiranya ianya perlu diganti lebih awal daripada tarikh yang sepatutnya. Oleh itu, kami kongsikan beberapa tips untuk anda pastikan jangka hayat bateri kereta anda dikekalkan sepanjang yang mungkin.

a) Kurangkan Pemanduan Jarak Pendek

Pemanduan jarak pendek menyebabkan bateri anda tidak dapat di caj sepenuhnya. Dalam jangka masa panjang, ini boleh memendekkan kapasiti dan jangka hayat bateri kereta. Sebaiknya, sesekali di hujung minggu, lakukan pemanduan jarak sederhana/jauh untuk kembali mengecaj sepenuhnya bateri kereta anda.

b) Lakukan Pemeriksaan Berkala

Lakukan pemeriksaan pada terminal dan kabel sambungan bateri kereta. Pastikan semuanya dalam keadaan baik.

c) Elakkan Penggunaan Alatan Elektronik Semasa Kereta Tidak Bergerak

Sistem elektronik seperti radio, penghawa dingin dan ‘in-car charger‘ bakal mengurangkan jangka hayat bateri kereta sekiranya terus digunakan sewaktu kereta tidak bergerak.


3. Tanda-Tanda Bateri Kereta Dah Nak Mati

a) Kereta Susah Dihidupkan

Tiba-tiba enjin kereta ‘cranking‘ lebih daripada biasa? Itu adalah salah satu tanda awal yang bateri kereta anda mungkin memerlukan penggantian. 

b) Lampu Kereta Lebih Malap

Sekiranya anda biasa memandu di waktu malam, anda mungkin boleh perasan perbezaan kecerahan lampu kereta anda. Sekiranya lebih malap daripada biasa, mungkin juga bateri anda sudah kekurangan kuasa.

4. Jenis-Jenis Bateri Kereta di Malaysia

Sekiranya anda tidak tahu jenis bateri kereta yang ada dijual di pasaran, ketahuilah anda tidak keseorangan. Ramai lagi pemandu di luar sana yang memandu kereta mereka tanpa mengetahui pengetahuan asas bateri kereta seperti ini. Tetapi hari ini, kami akan membantu anda untuk memahaminya!

Di Malaysia, terdapat 4 jenis bateri kereta yang popular :

a) Bateri Basah

Bateri jenis ini adalah bateri yang memerlukan penyelenggaraan yang kerap. Anda perlu memastikan paras air bateri adalah di paras yang betul, iaitu di antara indikator ‘upper level‘ dan ‘lower level‘. Sekiranya air bateri kurang/lebih daripada paras yang sepatutnya, bateri boleh rosak dan mengakibatkan kereta tidak boleh dihidupkan.

Berapa kerap perlu anda lakukan pemeriksaan? Bergantung pada kekerapan penggunaan anda. Lebih kerap anda memandu, lebih kerap lah anda perlu lakukan pemeriksaan paras air bateri anda.

b) Bateri Kering (Maintenance Free)

Bateri kering atau nama sebenarnya, bateri ‘Maintenance Free‘ (MF) adalah sejenis bateri kereta yang tidak memerlukan sebarang kerja-kerja penyelenggaraan. Ini memberikan anda lebih ruang untuk berfikir mengenai perkara-perkara yang lebih penting.

Dan atas sebab itu, harganya sedikit mahal berbanding bateri basah.

c) Bateri EFB (Enhanced-Flooded Battery)

Sekiranya anda memandu kenderaan yang mempunyai fungsi Start-Stop (kereta mematikan enjin secara automatik apabila tidak bergerak, dan menghidupkan kembali apabila brek dilepaskan) kereta anda memerlukan bateri jenis EFB! Kenapa?

Enjin anda menggunakan bateri lebih kerap berbanding kereta biasa. Bayangkan sahaja setiap kali anda berhenti di lampu isyarat, bateri kereta anda digunakan untuk fungsi ini. Dan dalam satu hari, berapa kerap anda berhenti di lampu isyarat? Bateri jenis EFB telah direka khas untuk fungsi ini. Hari ini, kita boleh lihat lebih banyak kenderaan mempunyai fungsi ini. Kenderaan tempatan seperti Myvi dan Bezza turut dijual dengan pilihan sistem ini.

d) Bateri AGM (Absorbent Glass Mat)

Bateri jenis AGM juga direka khas untuk kereta dengan sistem Start-Stop. Jadi apa bezanya dengan bateri EFB? Ianya adalah bateri premium yang mempunyai teknologi yang tinggi. Bateri AGM kebiasaannya digunakan untuk kereta yang berteknologi tinggi seperti Mercedez, BMW dan kenderaan-kenderaan mewah yang lain.

Menurut pengalaman beberapa pelanggan kami, bateri AGM mampu bertahan antara 3 hingga 5 tahun, bergantung pada penggunaan.

0

Blog, Tips Bateri Kereta
Tahukah anda sekiranya kereta anda dilengkapi dengan sistem start-stop, anda memerlukan bateri kereta start stop yang khusus untuk kenderaan anda? Namun sebelum itu, kami akan terangkan serba sedikit dahulu apa itu fungsi start-stop ini.

Apa itu fungsi Start-Stop?

Teknologi Start-Stop merupakan sejenis sistem yang mana kenderaan anda dimatikan secara automatik apabila kenderaan anda tidak bergerak. Enjin kenderaan akan kembali dihidupkan secara automatik apabila anda ingin kembali memandu (melepaskan pedal brek dsb). Ideanya, teknologi ini diperkenalkan bagi mengurangkan penggunaan minyak dan pengeluaran gas karbon. 

Sistem Start-Stop ini amat membantu mereka yang kerap memandu di dalam bandar, di mana pemandu akan berdepan dengan banyak lampu isyarat dan kesesakan lalu lintas. Teknologi ini dikatakan mampu menjimatkan 3-10% daripada penggunaan petrol anda. 

Adakah kereta saya memerlukan Bateri Kereta Start Stop?

Anda jangan tersilap! Fungsi Start-Stop dan Push-Start adalah sistem yang berbeza. Push-Start adalah sistem menghidupkan kenderaan anda tanpa kunci, manakala Start-Stop adalah sistem yang kami nyatakan awal tadi. Ramai yang keliru oleh kerana sifat butang Push-Start itu sendiri yang tertera perkataan ‘Start | Stop”.

Start Stop vs Push Start

Sebagai pemandu kereta, sudah tentu anda tahu akan fungsi ini pada kenderaan anda betul? Maka sekiranya ada, dapatkan lah bateri kereta start stop (EFB) untuk kenderaan anda.

Apa Perbezaan Bateri Kereta Start Stop (EFB)?

Bateri kereta Start Stop ini juga dikenali sebagai Bateri kereta EFB, iaitu ‘Enhanced Flooded Batteries‘.

Kelebihan utama bateri Start Stop (EFB) ini adalah ianya kebolehan pengecasan yang lebih baik dan ketahanan ‘cycle‘ yang lebih panjang. Secara purata, bateri jenis start stop (EFB) mampu menghidupkan enjin kereta sebanyak 85,000 kali berbanding bateri biasa hanya 30,000.

Namun, ini tidak bermakna bateri EFB tahan lebih lama oleh kerana fungsi start-stop kenderaan anda menggunakan bateri ini lebih kerap berbanding kenderaan biasa.

Dari segi harga, sudah tentu bateri kereta Start Stop (EFB) ini lebih mahal berbanding bateri biasa. Teknologi lebih maju, maka harga pun lebih ‘maju’. Anda perlu membayar sekitar 20-40% lebih mahal berbanding harga bateri biasa. Semak harga bateri Start Stop (EFB) untuk kereta anda DI SINI.

Bolehkah Bateri Biasa Digunakan Pada Kereta dengan Sistem Start Stop?

Jawapan kami, TIDAK.

Berikut adalah beberapa kemungkinan yang boleh berlaku sekiranya anda menggunakan bateri biasa pada kenderaan anda yang dilengkapi sistem Start Stop :
  1. Kehilangan Waranti
  2. Hilang Keselesaan Pemanduan
  3. Sistem Start-Stop Tidak Berfungsi dengan Baik
  4. Tumpahan Asid Bateri
  5. Risiko Bateri Meletup
0

Blog, Tips Bateri Kereta
Pernah tak anda berdepan dengan masalah bateri kereta kong?

Dah siap-siap nak pergi kerja atau keluar rumah, tiba-tiba kereta tak boleh start. Dah satu hal nak kena cari nombor telefon pomen. Kalau siang, ok lagi. Kalau kena waktu malam? Atau pagi subuh? Bengkel pun dah tutup. Dah kena cancel tak jadi keluar.

Kami kongsikan dengan anda, beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghidupkan semula bateri kereta kong anda untuk sementara waktu (tapi ingat, penyelesaian ini mungkin hanya sementara).

Bateri kereta murah CARPUT

Cara Hidupkan Semula Bateri Kereta Kong

1. Periksa Sambungan Terminal Bateri

Benda pertama yang perlu anda lakukan adalah untuk memeriksa sambungan terminal bateri. Pastikan sambungan terminal bateri berada dalam keadaan baik dan bersambung dengan sempurna. Anda mungkin boleh cuba untuk cuba menggerakkan atau memusingkan sedikit sambungan terminal untuk memastikan sambungannya sempurna.

Pastikan anda mematikan suis dan mencabut kunci kereta ketika melakukan aktiviti ini.

2. Bersihkan Terminal Bateri

Kadangkala, ‘serbuk putih’ akan terhasil di terminal sambungan bateri. Bersihkan bateri daripada serbuk ini bagi memastikan aliran elektrik yang lebih efisien.

Pastikan anda mematikan suis dan mencabut kunci kereta ketika melakukan aktiviti ini.

3. Lakukan ‘Jumpstart’

Lakukan ‘jumpstart’ pada bateri anda sekiranya anda mempunyai peralatan yang diperlukan. Dapatkan bantuan daripada rakan atau jiran berdekatan untuk melakukan ‘jumpstart’.

Selain daripada turutan pemasangan kabel, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum melakukan ‘jumpstart’.
  • Pastikan kapasiti bateri kereta penderma lebih besar daripada bateri kereta anda (sekiranya rendah, litar pintas mungkin berlaku)
  • Sekiranya anda memandu Proton, elakkan sebarang ‘jumpstart’ (mampu merosakkan ECU kereta sekiranya tersalah cara)
  • Biarkan enjin anda hidup 10-30 minit untuk pengecasan bateri berlaku
  • Untuk kereta yang sarat dengan elektronik, dapatkan bantuan pakar

Baca cara-cara lakukan jumpstart kereta

Punca Bateri Kereta Kong?

1. Telah Sampai Tamat Tempoh

Tahukah anda, purata hayat bateri kereta kering (Free Maintenance) adalah sekitar 1.5-2 tahun sahaja. Anda bertuah sekiranya bateri kereta anda mampu bertahan lebih lama daripada itu.

Namun sekiranya ia kong lebih awal, jangan lupa untuk tuntut waranti. Sesetengah syarikat menyediakan khidmat waranti bateri kereta sehingga 18 bulan! (psst waranti bateri Amaron CARPUT 18 bulan tau…)

2. Terlupa Tutup Lampu / Tutup Pintu Kereta

Salah satu masalah yang kerap mengakibatkan bateri kereta kong adalah terlupa tutup lampu atau pintu kereta.

“Eh, kenapa pintu kereta?”

Apabila pintu kereta tidak ditutup rapat, sensor kenderaan akan menjadi aktif. Sensor yang aktif ini boleh mengakibatkan bateri kereta kong sekiranya ia dibiarkan dalam tempoh masa yang lama.

3. Alternator Tidak Mengecas Bateri

Salah satu masalah lain adalah alternator kereta. Alternator kereta berfungsi sebagai alat pengecas untuk bateri anda apabila kenderaan berjalan. Apabila alternator kereta rosak, bateri tidak dicas, mengakibatkan bateri kereta kong.

Sekiranya alternator bermasalah, ‘jumpstart’ juga tidak akan menyelesaikan masalah anda. Alternator tidak mengecas bateri kereta anda, mengakibatkan kereta anda mampu dihidupkan untuk hanya seketika waktu dan akan mati kembali beberapa minit kemudian. Anda disarankan untuk menghubungi panel insurans kenderaan untuk tunda kenderaan anda ke bengkel / pusat servis berdekatan.

(psst CARPUT juga ada sediakan servis tunda kenderaan tau…)

whatsapp Carput

Tanda-Tanda Bateri Kereta Kong

1. Lampu Kereta Malap

Lampu kenderaan mula malap daripada biasa apabila bateri kereta lemah.

2. Enjin Kereta Lebih Susah Dihidupkan

Apabila enjin kereta cuba dihidupkan, ia akan lebih susah dihidupkan dan mengeluarkan bunyi ‘cranking’.

3. Penghasilan Serbuk Putih di Terminal

Ya. Serbuk putih yang kami nasihat untuk dibersihkan tadi, merupakan salah satu tanda bateri kereta anda dah nak kong.
0

Blog

Bateri kereta tak boleh hidup? CARPUT sedia membantu!

CARPUT ialah aplikasi telefon yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat dan profesional untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta.

Kenapa Perlu Guna CARPUT?
1. Bateri kereta yang BERKUALITI TINGGI 
2. Hantar dan pasang PERCUMA dalam masa 45 MINIT
3. Harga akan dipaparkan sebelum confirm order. Tak perlu takut kena ketuk!

Talian Bebas Tol: 1800-1800-10

Senarai harga bateri kereta KLIK SINI: PRODUK


 

Tak payah susah-susah nak cari kedai bateri kereta!

Kami boleh hantar ke kawasan sekitar Johor Bahru termasuk Pasir Gudang, Masai, Perling, Sutera dan Skudai. Pomen CARPUT yang profesional dan berpengalaman luas akan hantar dan tukar bateri kereta baru di lokasi anda.

CARPUT telah membantu lebih daripada 15,000 kereta di KL, Penang dan JB.

mekanik CARPUT mekanik CARPUT

car battery delivery, carput. customer

 


tukar bateri kereta

Bateri Kereta Amaron – Bateri Kereta Yang Paling Tahan Lama!

amaron battery malaysia
Harga dari RM205

Perodua Myvi, Alza, Honda City – RM205

Proton Saga, Toyota Vios – RM220

Nak tahu harga bateri kereta anda? 

> Senarai harga bateri KLIK SINI

> Muat turun aplikasi CARPUT untuk harga tetap: bit.ly/2emmgAC

 


Kereta tak boleh start carput
Perlukan bantuan untuk bateri kereta anda di Johor Bahru?

Bayar untuk bateri kereta sahaja! Kami hantar dan pasang di lokasi PERCUMA!

Call 1800-1800-10 sekarang atau buat pesanan dalam aplikasi CARPUT.

Klik sini untuk muat turun aplikasi CARPUT: bit.ly/2emmgAC

 

0

News, Tips Bateri Kereta

Berita baik buat korang yang berpeluh-peluh bimbang pasal kereta rosak! CARPUT kan ada…

carput, car breakdown app
Apa tu CARPUT? CARPUT ialah satu aplikasi yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang CEPAT dan PROFESIONAL untuk kerosakan kereta. Perkhidmatan yang ditawarkan oleh CARPUT bertujuan untuk membolehkan anda meneruskan perjalanan ke destinasi dengan selamat.

Kerosakan kereta yang tak diduga memang satu keadaan yang tersangat stress. Nak call member semua jauh lah, sibuk lah. Habis nak Grab pula risau kalau kereta tinggal lama kat sini. Malang memang tidak berbau.


Sesiapa pun tidak dapat gerenti kereta dapat start 100% setiap kali tapi apa yang boleh kita buat adalah sediakan payung sebelum hujan. Meh, kita tengok apa servis-servis yang ditawarkan oleh CARPUT ni.


1. Hantar dan pasang bateri kereta


2. Penundaan Kereta (Towing)


3. Bantuan Tayar Pancit


4. Servis Jumpstart


5. Penghantaran petrol kecemasan

Hantar Petrol

Pasti anda tertanya-tanya kenapa guna CARPUT?

carput app, track technician
Semua pomen CARPUT dipantau dengan teknologi GPS di mana pelanggan boleh jejak anggaran masa ketibaan pomen. Ciri ini memastikan bantuan kecemasan akan dilakukan secara telus dan cekap.

Kami faham situasi dan perasaan seseorang pemandu ketika terkandas dalam perjalanan. Sebab itu, CARPUT bermisi untuk menyediakan penyelesaian yang mudah, cepat dan lebih dipercayai untuk situasi yang terdesak.


Harga pula macam mana? Hah! Yang ni penting sebab semua nak tahu

CARPUT menawarkan harga yang patut dan telus. Sebelum mengesahkan pesanan anda, harga tetap akan tertera dalam aplikasi CARPUT tanpa caj-caj tersembunyi. Pelanggan hanya perlu bayar apa yang telah dipersetujui.

Kami bukan nak syok sendiri. Tapi senyuman in tak akan tipu.

Rating 4.9 bintang dekat Facebook membuktikan tahap khidmat pelanggan kami bertaraf tinggi. car battery delivery, carput. customercar battery delivery, carput. customercar battery delivery, carput. customercar battery delivery, carput. customercarput, customercar battery delivery, carput. customer

Apa tunggu lagi. Jangan pula kelam-kabut cari orang tolong masa tengah kecemasan nanti.

Laman web rasmi | Facebook | Google Play | Apple Store
0

News

Bateri kereta tak boleh hidup? CARPUT sedia membantu!

CARPUT ialah satu aplikasi yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat dan profesional untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta.

Kenapa Nak Guna CARPUT?
1. Bateri kereta yang berkualiti tinggi
2. Hantar dan pasang PERCUMA dalam masa 30 minit
3. Harga akan dipaparkan sebelum confirm order. Tak perlu takut kena ketuk!


Talian Tol Bebas: 1800-1800-10


Muat turn aplikasi CARPUT: bit.ly/2emmgAC

carput, car breakdown app


Tak payah nak cari kedai bateri kereta!

Kami boleh hantar ke kawasan sekitar Georgetown dan Seberang Perai termasuk Balik Pulau, Bayan Lepas, Jelutong, Gelugor, Air Itam, Batu Ferringhi, Tanjung Bungah, Butterworth, Bukit Mertajam, Perai dan banyak lagi.

Pomen CARPUT yang profesional dan berpengalaman luas akan hantar dan tukar bateri kereta baru di lokasi anda.

CARPUT telah membantu lebih daripada 15,000 kereta di KL, Penang dan JB.

tukar bateri kereta


Bateri Kereta Amaron – Bateri Kereta Yang Paling Tahan Lama!

amaron battery malaysia

Harga dari RM220

Perodua Myvi, Alza, Honda City – RM220

Proton Saga, Toyota Vios – RM230

Nak tahu harga bateri kereta anda?

> Muat turun aplikasi CARPUT untuk harga tetap: bit.ly/2emmgAC







Perlukan bantuan untuk bateri kereta anda di Penang?

Bayar untuk bateri kereta sahaja! Kami hantar dan pasang di lokasi PERCUMA! Call 1800-1800-10 sekarang atau buat pesanan dalam aplikasi CARPUT. Klik sini untuk muat turun aplikasi CARPUT: bit.ly/2emmgAC

0

Blog, Tips Bateri Kereta

Tidak dapat hidupkan kereta anda?

Pomen CARPUT boleh hantar dan pasang bateri kereta baru di lokasi anda.

* Harga Yang Berpatutan!

* Bateri Yang Berkualiti Tinggi!

* Hantar & Pasang PERCUMA!

Talian Bebas Tol: 1800-1800-10

7:00 pagi – 11:00 malam 365 hari/ setahun

Pelanggan & Pomen CARPUT

9 daripada 10 pelanggan yang berpuas hati mengesyorkan perkhidmatan bateri kereta kami:

tukar bateri kereta

car battery delivery, carput. customercar battery delivery, carput. customer















Mekanik CARPUT yang profesional dan berpengalaman luas:

mekanik CARPUTmekanik CARPUT










Produk Bateri Kereta Kami

Kochi – Harga bermula dari RM180

12 bulan waranti

amaron battery malaysia

Amaron – Harga bermula dari RM220

18 bulan waranti

bateri kereta varta

Varta untuk kereta continental

12 bulan waranti

Kawasan Liputan

Kuala Lumpur

Selangor

Seremban

Penang

Melaka

Johor Bahru

Perlukan perkhidmatan bateri kereta kami?

Hanya bayar untuk bateri kereta. Hantar dan pasang percuma.

Call 1800-1800-10 sekarang

atau

bust pesanan dalam aplikasi CARPUT.

Klik sini untuk muat turun: bit.ly/2emmgAC


CARPUT ialah satu aplikasi yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta.

carput, car breakdown app
0