Blog, Tips Penjagaan Kereta
Tahukah anda, 7 daripada 10 masalah kereta tidak boleh hidup adalah disebabkan oleh bateri kereta mati? Ya betul, masalah bateri kereta mati membelenggu ramai pemandu di Malaysia! Persoalannya, kenapa masalah ini berlaku?

Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan pengisian mengenai bateri kereta, termasuk :

i) Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidup
ii) Tips memanjangkan jangka hayat bateri kereta
iii) Tanda-tanda bateri kereta nak mati
iv) Jenis-Jenis Bateri Kereta di Malaysia

Semoga perkongsian kami ini mampu menyelamatkan anda daripada masalah bateri kereta.

1. Kenapa Bateri Kereta Adalah Punca Utama Kereta Tidak Boleh Hidup

Terdapat beberapa punca utama kenapa bateri kereta menjadi masalah utama kereta tidak boleh dihidupkan. Antaranya adalah :

a) Perbezaan Jangka Hayat Bateri Kereta

Setiap jenama bateri kereta memberikan jaminan tempoh waranti yang berbeza. Sebagai contoh, jenama bateri seperti Amaron memberikan jaminan waranti sehingga 18 bulan, Century Roadmaster sehingga 15 bulan manakala jenama-jenama lain hanya untuk 12 bulan. Kualiti bateri daripada jenama yang berbeza-beza menyebabakan jangka hayat bateri itu sendiri berbeza dan tidak tetap.

Hal ini menyukarkan pemilik kenderaan untuk tahu bilakah waktu bateri kereta perlu diganti, melainkan ianya telahpun mati. Untuk melakukan pemeriksaan pula, pemilik kereta perlu menggunakan alatan seperti Multimeter Battery Tester atau Digital Voltage Meter, yang mana tak ramai pengguna ada alat tersebut.

Cara yang paling selamat adalah untuk ganti terus siap-siap, lebih-lebih lagi sekiranya anda bakal melakukan pemanduan jarak jauh. Nak tunggu sampai bateri mati baru ganti? Save sahaja nombor CARPUT, 1800-1800-10 kami datang bantu.


b) Pemandu Tidak Cakna Usia Bateri Kereta

Secara purata, jangka hayat bateri kereta jenis ‘maintenance free’ adalah sekitar 1.5-2 tahun, bergantung kepada kenderaan dan penggunaan. Namun, cuba tanya pada diri sendiri, bila kali terakhir anda tukar bateri kereta? Kami yakin, 9 daripada 10 pemandu tidak ingat bila kali terakhir mereka ganti bateri kereta. Maka atas sebab itu, tiba-tiba lah masalah kereta tidak boleh dihidupkan oleh kerana masalah bateri terjadi pada mereka.

Meskipun kebiasaannya tarikh pemasangan bateri kereta anda ditulis di atas bateri kereta anda, kaedah yang terbaik adalah untuk catatkan tarikh akhir bateri kereta anda digantikan. Anda boleh lekatkan sekali maklumat ini di cermin hadapan kenderaan, sebagaimana tarikh akhir kenderaan anda diservis.

c) Kecuaian Pemandu

Selain masalah bateri itu sendiri, kadang-kadang masalah bateri kereta juga boleh berlaku akibat kecuaian kita sebagai pemandu. Terlupa matikan lampu kereta atau tutup pintu kereta tidak rapat. Sekiranya anda tersenyum, kemungkinan anda lah salah seorang yang pernah alaminya kan?

2. Tips Memanjangkan Jangka Hayat Bateri Kereta

Bateri kereta bukanlah murah. Maka tidak ramai yang suka sekiranya ianya perlu diganti lebih awal daripada tarikh yang sepatutnya. Oleh itu, kami kongsikan beberapa tips untuk anda pastikan jangka hayat bateri kereta anda dikekalkan sepanjang yang mungkin.

a) Kurangkan Pemanduan Jarak Pendek

Pemanduan jarak pendek menyebabkan bateri anda tidak dapat di caj sepenuhnya. Dalam jangka masa panjang, ini boleh memendekkan kapasiti dan jangka hayat bateri kereta. Sebaiknya, sesekali di hujung minggu, lakukan pemanduan jarak sederhana/jauh untuk kembali mengecaj sepenuhnya bateri kereta anda.

b) Lakukan Pemeriksaan Berkala

Lakukan pemeriksaan pada terminal dan kabel sambungan bateri kereta. Pastikan semuanya dalam keadaan baik.

c) Elakkan Penggunaan Alatan Elektronik Semasa Kereta Tidak Bergerak

Sistem elektronik seperti radio, penghawa dingin dan ‘in-car charger‘ bakal mengurangkan jangka hayat bateri kereta sekiranya terus digunakan sewaktu kereta tidak bergerak.


3. Tanda-Tanda Bateri Kereta Dah Nak Mati

a) Kereta Susah Dihidupkan

Tiba-tiba enjin kereta ‘cranking‘ lebih daripada biasa? Itu adalah salah satu tanda awal yang bateri kereta anda mungkin memerlukan penggantian. 

b) Lampu Kereta Lebih Malap

Sekiranya anda biasa memandu di waktu malam, anda mungkin boleh perasan perbezaan kecerahan lampu kereta anda. Sekiranya lebih malap daripada biasa, mungkin juga bateri anda sudah kekurangan kuasa.

4. Jenis-Jenis Bateri Kereta di Malaysia

Sekiranya anda tidak tahu jenis bateri kereta yang ada dijual di pasaran, ketahuilah anda tidak keseorangan. Ramai lagi pemandu di luar sana yang memandu kereta mereka tanpa mengetahui pengetahuan asas bateri kereta seperti ini. Tetapi hari ini, kami akan membantu anda untuk memahaminya!

Di Malaysia, terdapat 4 jenis bateri kereta yang popular :

a) Bateri Basah

Bateri jenis ini adalah bateri yang memerlukan penyelenggaraan yang kerap. Anda perlu memastikan paras air bateri adalah di paras yang betul, iaitu di antara indikator ‘upper level‘ dan ‘lower level‘. Sekiranya air bateri kurang/lebih daripada paras yang sepatutnya, bateri boleh rosak dan mengakibatkan kereta tidak boleh dihidupkan.

Berapa kerap perlu anda lakukan pemeriksaan? Bergantung pada kekerapan penggunaan anda. Lebih kerap anda memandu, lebih kerap lah anda perlu lakukan pemeriksaan paras air bateri anda.

b) Bateri Kering (Maintenance Free)

Bateri kering atau nama sebenarnya, bateri ‘Maintenance Free‘ (MF) adalah sejenis bateri kereta yang tidak memerlukan sebarang kerja-kerja penyelenggaraan. Ini memberikan anda lebih ruang untuk berfikir mengenai perkara-perkara yang lebih penting.

Dan atas sebab itu, harganya sedikit mahal berbanding bateri basah.

c) Bateri EFB (Enhanced-Flooded Battery)

Sekiranya anda memandu kenderaan yang mempunyai fungsi Start-Stop (kereta mematikan enjin secara automatik apabila tidak bergerak, dan menghidupkan kembali apabila brek dilepaskan) kereta anda memerlukan bateri jenis EFB! Kenapa?

Enjin anda menggunakan bateri lebih kerap berbanding kereta biasa. Bayangkan sahaja setiap kali anda berhenti di lampu isyarat, bateri kereta anda digunakan untuk fungsi ini. Dan dalam satu hari, berapa kerap anda berhenti di lampu isyarat? Bateri jenis EFB telah direka khas untuk fungsi ini. Hari ini, kita boleh lihat lebih banyak kenderaan mempunyai fungsi ini. Kenderaan tempatan seperti Myvi dan Bezza turut dijual dengan pilihan sistem ini.

d) Bateri AGM (Absorbent Glass Mat)

Bateri jenis AGM juga direka khas untuk kereta dengan sistem Start-Stop. Jadi apa bezanya dengan bateri EFB? Ianya adalah bateri premium yang mempunyai teknologi yang tinggi. Bateri AGM kebiasaannya digunakan untuk kereta yang berteknologi tinggi seperti Mercedez, BMW dan kenderaan-kenderaan mewah yang lain.

Menurut pengalaman beberapa pelanggan kami, bateri AGM mampu bertahan antara 3 hingga 5 tahun, bergantung pada penggunaan.

0

Blog
Pernah tak bila kita nak keluar dan hidupkan kereta, tiba-tiba kereta tak boleh hidup sebab bateri kereta mati? Padahal, semalam elok sahaja kenderaan dibawa pusing bandar. Sebenarnya, ada beberapa punca kenapa bateri kereta mati.

Punca Bateri Kereta Mati

1. Bateri Kereta Dah Tamat Tempoh

Tahukah anda, purata hayat bateri kereta jenis kering (Free Maintenance) adalah sekitar 1.5-2 tahun sahaja. Anda bertuah sekiranya bateri kereta anda mampu bertahan lebih lama daripada itu. Bergantung juga dengan penggunaan ya.

Namun sekiranya ia mati lebih awal, jangan lupa untuk tuntut waranti. Anda berhak mendapatkan penggantian ‘1-to-1’. Sesetengah syarikat menyediakan khidmat waranti bateri kereta yang panjangsehingga 18 bulan! (psst waranti bateri Amaron CARPUT 18 bulan tau…)

Car Battery & Bateri Kereta Malaysia

2. Terlupa Tutup Pintu Kereta / Lampu Kereta

Salah satu masalah yang kerap mengakibatkan bateri kereta mati adalah kerana terlupa tutup lampu atau pintu kereta.

“Eh, apa kena mengena dengan pintu kereta?”

Tahukah anda, apabila pintu kereta tidak ditutup rapat, sensor kenderaan akan menjadi aktif. Sensor yang aktif ini boleh mengakibatkan bateri kereta mati sekiranya ia dibiarkan dalam tempoh masa yang lama. Apatah lagi sekiranya sensor ni menghidupkan lampu dalam kereta. Lagi lah cepat bateri kereta tu mati.

3. Alternator Rosak

Salah satu masalah yang kerap dihadapi pemandu kereta adalah alternator kereta. Alternator kereta berfungsi sebagai alat pengecas untuk bateri anda apabila kenderaan bergerak. Apabila alternator kereta rosak, bateri kereta anda tidak dicas, mengakibatkan bateri kereta mati.

Sekiranya alternator bermasalah, ketahuilah ‘jumpstart’ tidak akan menyelesaikan masalah anda. Alternator tidak mengecas bateri kereta anda, mengakibatkan kereta anda mampu dihidupkan untuk hanya seketika waktu dan akan mati kembali beberapa minit kemudian. Penyelesaian yang terbaik adalah untuk menghubungi panel insurans kenderaan untuk tunda kenderaan anda ke bengkel / pusat servis berdekatan.

(psst CARPUT juga ada sediakan servis tunda kenderaan tau…)

Apa Perlu Buat Bila Bateri Kereta Mati

Langkah 1 : Bila Kali Terakhir Tukar Bateri Kereta

Langkah pertama yang perlu anda lakukan adalah untuk bertanya pada diri sendiri,
“Bila kali terakhir aku tukar bateri kereta?”
Sekiranya anda tak boleh nak ingat, boleh cuba buka ‘hood‘ kereta dan lihat pada bateri kereta. Kebiasaannya, mekanik akan menulis tarikh bateri kereta itu dipasang di atas bateri kereta tersebut.

Bateri Kereta Mati | Tarikh Bateri

Anda dinasahitkan untuk dapatkan bateri baru jika usia bateri telah melibihi 1.5/2 tahun. Namun sekiranya bateri anda masih baru (di bawah 1 tahun), besar kemungkinan bateri anda masih boleh digunakan. Boleh ke langkah berikutnya.

Langkah 2 : Periksa Sambungan Bateri 

Semak sambungan bateri kereta anda. Pastikan sambungan bateri disambung sepenuhnya pada terminal dan ianya diikat dengan ketat. Bersihkan terminal bateri sekiranya kotor/berhabuk.

Langkah 3 : Cuba Hidupkan Kenderaan

Cuba hidupkan kenderaan anda. Sekiranya gagal, cuba langkah seterusnya.

Langkah 4 : Lakukan ‘Jumpstart’

Untuk ini, pastikan anda melakukan dengan cara yang betul. Sekiranya silap, kemungkinan masalah yang lebih besar boleh berlaku seperti (fius terbakar, litar pintas dsb).

Juga, pastikan :

  • Pastikan kapasiti bateri kereta penderma lebih besar daripada bateri kereta anda (sekiranya rendah, litar pintas mungkin berlaku)
  • Sekiranya anda memandu Proton, elakkan sebarang ‘jumpstart’ (mampu merosakkan ECU kereta sekiranya tersalah cara)
  • Biarkan enjin anda hidup 10-30 minit untuk pengecasan bateri berlaku
  • Untuk kereta yang sarat dengan elektronik, dapatkan bantuan pakar

Baca Sini Untuk Cara-Cara Jumpstart Yang Betul

Dah Jumpstart, masih gagal kereta dihidupkan?

Langkah 5 : Dapatkan Bantuan Carput

Sekiranya anda dah cuba kesemua langkah namun masih gagal, boleh dapatkan bantuan dengan servis Carput. Carput menyediakan servis penghantaran dan pemasangan bateri kereta secara PERCUMA! Hanya perlu bayar harga bateri sahaja. Mudah bukan? Tak perlu susah-susah nak cari dan tunda kereta anda ke bengkel yang berdekatan.

Harga bateri yang dijual di Carput juga adalah lebih murah daripada bengkel dan pusat servis! Tak percaya? Bandingkan sendiri harga kami DI SINI.

Selain itu, Carput turut dapat membantu anda dengan pantas. Purata masa penghantaran adalah sepantas 45 minit! 

Servis Carput boleh didapati dari 7 Pagi sehingga 11.30 Malam di KL-Selangor, Johor Bahru, Melaka, Seremban, Ipoh dan Pulau Pinang.

Bateri Kereta Mati? CARPUT Bantu Segera, Hantar Percuma


Nak dapatkan bantuan CARPUT?

Hubungi kami di 1800-1800-10
Hubungi kami di 1800-1800-10
Hubungi kami di 1800-1800-10

atau

Tempah melalui web kami
Tempah melalui web kami
Tempah melalui web kami

0

Blog, Tips Bateri Kereta
Tahukah anda sekiranya kereta anda dilengkapi dengan sistem start-stop, anda memerlukan bateri kereta start stop yang khusus untuk kenderaan anda? Namun sebelum itu, kami akan terangkan serba sedikit dahulu apa itu fungsi start-stop ini.

Apa itu fungsi Start-Stop?

Teknologi Start-Stop merupakan sejenis sistem yang mana kenderaan anda dimatikan secara automatik apabila kenderaan anda tidak bergerak. Enjin kenderaan akan kembali dihidupkan secara automatik apabila anda ingin kembali memandu (melepaskan pedal brek dsb). Ideanya, teknologi ini diperkenalkan bagi mengurangkan penggunaan minyak dan pengeluaran gas karbon. 

Sistem Start-Stop ini amat membantu mereka yang kerap memandu di dalam bandar, di mana pemandu akan berdepan dengan banyak lampu isyarat dan kesesakan lalu lintas. Teknologi ini dikatakan mampu menjimatkan 3-10% daripada penggunaan petrol anda. 

Adakah kereta saya memerlukan Bateri Kereta Start Stop?

Anda jangan tersilap! Fungsi Start-Stop dan Push-Start adalah sistem yang berbeza. Push-Start adalah sistem menghidupkan kenderaan anda tanpa kunci, manakala Start-Stop adalah sistem yang kami nyatakan awal tadi. Ramai yang keliru oleh kerana sifat butang Push-Start itu sendiri yang tertera perkataan ‘Start | Stop”.

Start Stop vs Push Start

Sebagai pemandu kereta, sudah tentu anda tahu akan fungsi ini pada kenderaan anda betul? Maka sekiranya ada, dapatkan lah bateri kereta start stop (EFB) untuk kenderaan anda.

Apa Perbezaan Bateri Kereta Start Stop (EFB)?

Bateri kereta Start Stop ini juga dikenali sebagai Bateri kereta EFB, iaitu ‘Enhanced Flooded Batteries‘.

Kelebihan utama bateri Start Stop (EFB) ini adalah ianya kebolehan pengecasan yang lebih baik dan ketahanan ‘cycle‘ yang lebih panjang. Secara purata, bateri jenis start stop (EFB) mampu menghidupkan enjin kereta sebanyak 85,000 kali berbanding bateri biasa hanya 30,000.

Namun, ini tidak bermakna bateri EFB tahan lebih lama oleh kerana fungsi start-stop kenderaan anda menggunakan bateri ini lebih kerap berbanding kenderaan biasa.

Dari segi harga, sudah tentu bateri kereta Start Stop (EFB) ini lebih mahal berbanding bateri biasa. Teknologi lebih maju, maka harga pun lebih ‘maju’. Anda perlu membayar sekitar 20-40% lebih mahal berbanding harga bateri biasa. Semak harga bateri Start Stop (EFB) untuk kereta anda DI SINI.

Bolehkah Bateri Biasa Digunakan Pada Kereta dengan Sistem Start Stop?

Jawapan kami, TIDAK.

Berikut adalah beberapa kemungkinan yang boleh berlaku sekiranya anda menggunakan bateri biasa pada kenderaan anda yang dilengkapi sistem Start Stop :
  1. Kehilangan Waranti
  2. Hilang Keselesaan Pemanduan
  3. Sistem Start-Stop Tidak Berfungsi dengan Baik
  4. Tumpahan Asid Bateri
  5. Risiko Bateri Meletup
0

Blog, Tips Bateri Kereta
Pernah tak anda berdepan dengan masalah bateri kereta kong?

Dah siap-siap nak pergi kerja atau keluar rumah, tiba-tiba kereta tak boleh start. Dah satu hal nak kena cari nombor telefon pomen. Kalau siang, ok lagi. Kalau kena waktu malam? Atau pagi subuh? Bengkel pun dah tutup. Dah kena cancel tak jadi keluar.

Kami kongsikan dengan anda, beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghidupkan semula bateri kereta kong anda untuk sementara waktu (tapi ingat, penyelesaian ini mungkin hanya sementara).

Bateri kereta murah CARPUT

Cara Hidupkan Semula Bateri Kereta Kong

1. Periksa Sambungan Terminal Bateri

Benda pertama yang perlu anda lakukan adalah untuk memeriksa sambungan terminal bateri. Pastikan sambungan terminal bateri berada dalam keadaan baik dan bersambung dengan sempurna. Anda mungkin boleh cuba untuk cuba menggerakkan atau memusingkan sedikit sambungan terminal untuk memastikan sambungannya sempurna.

Pastikan anda mematikan suis dan mencabut kunci kereta ketika melakukan aktiviti ini.

2. Bersihkan Terminal Bateri

Kadangkala, ‘serbuk putih’ akan terhasil di terminal sambungan bateri. Bersihkan bateri daripada serbuk ini bagi memastikan aliran elektrik yang lebih efisien.

Pastikan anda mematikan suis dan mencabut kunci kereta ketika melakukan aktiviti ini.

3. Lakukan ‘Jumpstart’

Lakukan ‘jumpstart’ pada bateri anda sekiranya anda mempunyai peralatan yang diperlukan. Dapatkan bantuan daripada rakan atau jiran berdekatan untuk melakukan ‘jumpstart’.

Selain daripada turutan pemasangan kabel, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum melakukan ‘jumpstart’.
  • Pastikan kapasiti bateri kereta penderma lebih besar daripada bateri kereta anda (sekiranya rendah, litar pintas mungkin berlaku)
  • Sekiranya anda memandu Proton, elakkan sebarang ‘jumpstart’ (mampu merosakkan ECU kereta sekiranya tersalah cara)
  • Biarkan enjin anda hidup 10-30 minit untuk pengecasan bateri berlaku
  • Untuk kereta yang sarat dengan elektronik, dapatkan bantuan pakar

Baca cara-cara lakukan jumpstart kereta

Punca Bateri Kereta Kong?

1. Telah Sampai Tamat Tempoh

Tahukah anda, purata hayat bateri kereta kering (Free Maintenance) adalah sekitar 1.5-2 tahun sahaja. Anda bertuah sekiranya bateri kereta anda mampu bertahan lebih lama daripada itu.

Namun sekiranya ia kong lebih awal, jangan lupa untuk tuntut waranti. Sesetengah syarikat menyediakan khidmat waranti bateri kereta sehingga 18 bulan! (psst waranti bateri Amaron CARPUT 18 bulan tau…)

2. Terlupa Tutup Lampu / Tutup Pintu Kereta

Salah satu masalah yang kerap mengakibatkan bateri kereta kong adalah terlupa tutup lampu atau pintu kereta.

“Eh, kenapa pintu kereta?”

Apabila pintu kereta tidak ditutup rapat, sensor kenderaan akan menjadi aktif. Sensor yang aktif ini boleh mengakibatkan bateri kereta kong sekiranya ia dibiarkan dalam tempoh masa yang lama.

3. Alternator Tidak Mengecas Bateri

Salah satu masalah lain adalah alternator kereta. Alternator kereta berfungsi sebagai alat pengecas untuk bateri anda apabila kenderaan berjalan. Apabila alternator kereta rosak, bateri tidak dicas, mengakibatkan bateri kereta kong.

Sekiranya alternator bermasalah, ‘jumpstart’ juga tidak akan menyelesaikan masalah anda. Alternator tidak mengecas bateri kereta anda, mengakibatkan kereta anda mampu dihidupkan untuk hanya seketika waktu dan akan mati kembali beberapa minit kemudian. Anda disarankan untuk menghubungi panel insurans kenderaan untuk tunda kenderaan anda ke bengkel / pusat servis berdekatan.

(psst CARPUT juga ada sediakan servis tunda kenderaan tau…)

whatsapp Carput

Tanda-Tanda Bateri Kereta Kong

1. Lampu Kereta Malap

Lampu kenderaan mula malap daripada biasa apabila bateri kereta lemah.

2. Enjin Kereta Lebih Susah Dihidupkan

Apabila enjin kereta cuba dihidupkan, ia akan lebih susah dihidupkan dan mengeluarkan bunyi ‘cranking’.

3. Penghasilan Serbuk Putih di Terminal

Ya. Serbuk putih yang kami nasihat untuk dibersihkan tadi, merupakan salah satu tanda bateri kereta anda dah nak kong.
0

Blog, Tips Penjagaan Kereta

Awal pagi nak pergi kerja, kereta tak boleh start pula. Hampir semua orang yang mempunyai kereta sendiri pernah menghadapi masalah ini kan? Masalah ini memang adalah satu mimpi ngeri terutama bagi pemandu yang nak ke tempat kerja, menghantar anak ke sekolah atau mempunyai urusan perniagaan.

Apakah punca kereta tak boleh start?

1. Bateri Kereta Kong /Lemah

Punca utama kenapa enjin kereta kita tak boleh hidup sebab bateri kong atau lemah. Jadi, bila enjin kereta anda tidak hidup disebabkan bateri kong kerana ia tidak dapat mengecas serta membekalkan kuasa elektrik kepada kereta untuk hidupkan enjin.

Ada juga kemungkinan yang alternator anda bermasalah kerana sudah tidak mampu mengecas semula bateri anda ketika kereta sedang bergerak. Pastikan anda mendapat nasihat pakar untuk mengetahui punca sebenar. Bilakah kali terkahir anda tukar bateri kereta anda?

Terdapat dua jenis bateri kereta, sel basah dan sel kering. Sel basah  yang ada tempat isi air bateri pada bateri dan biasanya setiap 5,000 km servis tu periksa sekali air cukup atau tidak lagi-lagi kalau bateri dah 2-3 tahun ke atas haruslah kerap memeriksa air bateri. Manakala sel kering anda cuma perhatikan lampu amaran alert dengan tanda-tanda bateri nak kong.

Kereta era baru terdapat banyak peralatan elektronik didalam kereta seperti sensor, radio, screen lcd dan movie player maka tidak hairan bateri akan menunjukkan tanda bateri kong selepas 12 – 15 bulan penggunaan.

Ketahui lebih mengenai bateri kereta anda dan servis penghantaran dan pemasangan bateri kereta dalam 30-45 minit sahaja di CARPUT! Servis #KaptenCarput PERCUMA sahaja untuk penghantaran dan pemasangan bateri di seluruh Malaysia! Kalau ragu-ragu dengan status kenderaan anda boleh minta Kapten Carput periksa kereta anda terlebih dahulu.

Bateri kereta murah CARPUT

2. Gear LEVER pada ‘D’

Memang bunyi punca ni macam kelakar tapi memang ramai yang mengalami masalah kereta tak boleh start disebabkan Gear lever berada selain dari ‘P’. Please jangan gelabah dan tukar gear lever anda kepada ‘P’ dan semua akan kembali normal.

3. Starter Rosak

Fungsi starter adalah menghidupkan kereta dan menggerakkan piston. Starter yang rosak tidak akan mampu menggerakkan sistem pembakaran dalam enjin kereta. Sebab tu kereta tak boleh hidup. Antara tanda awal masalah ini ialah sewaktu anda nak crank kereta anda dia macam tiada bunyi. Waktu enjin tengah hidup dan kadang-kadang anda mungkin akan terdengar bunyi besi bergesel. Itu maknanya mungkin starter dah mula haus.

4. Spark Plug (Palam Pencucuh) Rosak

Petanda awal penyakit ini adalah anda akan rasa susah untuk start dan kereta anda akan semput atau time nak tekan minyak kereta macam semput-semput. Susah nak hidup lepas tu bunyi crank atau dah hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Ini mungkin kerana palam pencucuh rosak jadi palam pencucuh ini dia lambat nak hasilkan percikan api. Kalau macam ni baik anda telefon mekanik untuk tukar spark plug baru. Biasanya kereta standard 4 silinder memang akan pakai 4 spark plug, so jangan buat2 terkejut. kang kena ketuk pulak dengan pomen. Kalau anda bawak kereta Toyota Aplhard yang V6 memang kena pakai 6 spark plug.  

5. Penapis Minyak Tersumbat

Pergerakan enjin memerlukan hasil pembakaran minyak dan udara, jika minyak tidak sampai ke dalam enjin maka mekanisma pergerakan enjin tidak akan berlaku dan ini menjadi salah satu punca kereta anda tidak boleh hidup. Anda perlu melakukan pemeriksaan penapis minyak sewantu anda membuat pemeriksaan berkala kereta anda.  

whatsapp Carput
Kereta Tak Boleh Start? Gunalah CARPUT

CARPUT ialah satu aplikasi yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta. Konsep aplikasi ini macam Uber dan Grab. Apabila anda request bantuan dengan CARPUT app, pomen yang paling berdekatan akan sampai dalam masa 60 minit untuk periksa bateri kereta anda dan tukar bateri baharu.


Kenapa CARPUT?

1. Mudah – Tak payah call sini call sana. Semuanya dari smartphone anda saje. 

2. Selamat – Butir-butir pomen ada dalam apps (nama, nombor plat kereta, jenis kereta)

3. Telus – Harga sentiasa dipaparkan sebelum confirm order. Tak perlu takut kena ketuk!

Nak tahu harga bateri kereta 2019? >>Klik di sini! <<

Penghantaran dan pemasangan adalah percuma untuk kawasan KL, PJ, Penang, Johor, Ipoh, Seremban dan Melaka! Bayar untuk bateri je.

Servis lain yang ditawarkan oleh CARPUT: pertukaran tayar spare, penghantaran petrol dan towing.

Jom muat turun aplikasi CARPUT percuma di sini: bit.ly/2eT4whp

Jangan bila kereta tak boleh start baru kelam kabut nak install!
0

Blog, Tips Bateri Kereta

Tidak dapat hidupkan kereta anda?

Pomen CARPUT boleh hantar dan pasang bateri kereta baru di lokasi anda.

* Harga Yang Berpatutan!

* Bateri Yang Berkualiti Tinggi!

* Hantar & Pasang PERCUMA!

Talian Bebas Tol: 1800-1800-10

7:00 pagi – 11:00 malam 365 hari/ setahun

Pelanggan & Pomen CARPUT

9 daripada 10 pelanggan yang berpuas hati mengesyorkan perkhidmatan bateri kereta kami:

tukar bateri kereta

car battery delivery, carput. customercar battery delivery, carput. customer















Mekanik CARPUT yang profesional dan berpengalaman luas:

mekanik CARPUTmekanik CARPUT










Produk Bateri Kereta Kami

Kochi – Harga bermula dari RM180

12 bulan waranti

amaron battery malaysia

Amaron – Harga bermula dari RM220

18 bulan waranti

bateri kereta varta

Varta untuk kereta continental

12 bulan waranti

Kawasan Liputan

Kuala Lumpur

Selangor

Seremban

Penang

Melaka

Johor Bahru

Perlukan perkhidmatan bateri kereta kami?

Hanya bayar untuk bateri kereta. Hantar dan pasang percuma.

Call 1800-1800-10 sekarang

atau

bust pesanan dalam aplikasi CARPUT.

Klik sini untuk muat turun: bit.ly/2emmgAC


CARPUT ialah satu aplikasi yang dicipta khas untuk memberi perkhidmatan bantuan yang cepat untuk kerosakan kereta termasuk masalah bateri kereta.

carput, car breakdown app
0

Blog
gear

Mana Satu Gear Yang Betul Semasa Berhenti Di Lampu Isyarat?

Yang bawak kenderaan auto, mungkin anda mempunyai gear kesukaan/pilihan anda apabila berhenti di lampu isyarat. Ada 3 gear untuk dipilih apabila berhenti di lampu isyarat tapi yang mana satu lebih ideal?

Meh kita tengok dan bandingkan kebaikan dan keburukan apabila masuk gear P, N atau D apabila berhenti di lampu isyarat dari aspek bahan bakar api, keselamatan dan kesan penggunaan haus dan lusuh. =D

Biarkan Di D (Drive)

Kawan kata: “Bro, biar je gear dekat D, gangster datang nak rompak cepat sikit kita nak lari”

Kesan Penggunaan Haus dan Lusuh: Jika biarkan kenderaan anda di gear D, kenderaan akan perlahan-lahan bergerak disebabkan transmisi penghantaran tork, ia semua dilakukan secara hidraulik dan tiada apa yang perlu dibimbangkan. Bagi aspek brek pula, brek kereta hanya mencekam tayar yang tidak bergerak jadi brek kenderaan anda tidak akan haus apabila berhenti di lampu isyarat apabila di gear D.

Bahan Bakar: Kenderaan moden mempunyai komputer yang mengawal injap udara untuk meningkatkan udara memasuki enjin supaya enjin kenderaan anda tidak berhenti. Jadi komputer dapat mengesan apabila mempunyai mengaliran udara dan ia akan menambah lebih banyak bahan bakar api. Jadi apabila anda berhenti di lampu isyarat dan gear anda berada di D, kenderaan anda akan mengambil lebih banyak bahan bakar api daripada N.

Keselamatan: Kalau gear berada di D, anda perlu pijak brek sampai lampu tukar hijau. Ia boleh membahayakan jika anda mengantuk. Tak tentu pasal tetibe kenderaan anda boleh sampai di tengah persimpangan atau langgar kenderaan di hadapan. Lampu brek anda juga boleh menganggu kenderaan di belakang anda.

Blog-GDN-black-guy

Tukar Gear kepada N (Neutral)

Kawan kata: “Ada sebab kilang kenderaan pasang gear Neutral, kau ingat tu untuk hiasan?” 😛

Kesan Penggunaan Haus dan Lusuh: Setiap kali dekat lampu isyarat, tukar gear dari D ke N, lampu hijau tukar balik ke D, setiap kali pertukaran gear ia akan menyebabkan geseran antara klac plat dan klac plat akan menjadi panas dan akan menyebabkan minyak transmisi yang kotor dan boleh menyebabkan kegagalan komponen lain.

Bahan Bakar: Kalau letak gear N di setiap kali berhenti di lampu isyarat memang boleh jimatkan minyak, tetapi jumlah yang anda jimat adalah terlalu sikit untuk dianggap sebagai manfaat. Menjaga klac plat untuk pakai dalam jangka masa yang panjang adalah lebih penting daripada menjimatkan minyak dengan jumlah yang sikit. Sesetengah kenderaaan moden mempunyai ciri-ciri penjimatan bahan api menutup enjin di lampu isyarat.

Keselamatan: Dalam keadaan kecemasan, anda mungkin perlu pandu dengan segera ada saat yang tidak disangka untuk mengelakkan diri dari kemalangan tetapi dengan gear yang berada di N, anda mungkin perlukan masa yang lebih lama untuk pandu dengan segera. Dalam saat yang cemas, anda juga boleh silap pilih gear dan langgar kenderaan di belakang anda.

Tukar Gear kepada P (Parking)

Kawan Kata: “Chill la bro, masuk P dan hisap rokok sebatang dulu. Lepak dan rehat kaki tu dulu”

Kesan Penggunaan Haus dan Lusuh: Dari D tukar ke P, klac plat perlu melalui beberapa gear. Kalau anda tukar gear dari D ke P, dan balik ke D setiap kali berhenti di lampu isyarat, kesan penggunaan pada klac plat dan pin parking atau dikenali sebagai ‘parking pawl’ boleh memberi kesan pada masa jangka yang lama.

Bahan Bakar: Sama sahaja seperti letak di gear N. Menjaga klac plat lebih penting daripada menjimatkan bahan bakar yang sikit.

Keselamatan: Bayangkan, anda letak kenderaan anda di gear P setiap kali anda berhenti di lampu isyarat dan tiba-tiba kenderaan di belakang langgar anda. Bukan sahaja bumper anda hancur, tetapi anda jugak boleh merosakkan ‘parking pawl’ anda dan menyebabkan kegagalan rangkaian transmisi.  

DISCLAIMER:

*Pengarang tidak mencadangkan bahawa mana-mana gear adalah yang terbaik dan ideal untuk digunakan semasa berhenti di lampu isyarat

**Maklumat dalam artikel ini khas untuk model kenderaan yang tertentu. Kenderaan yang dlengkapi dengan sistem BRAKE ASSIST, fungsi iSTOP, fungsi START/STOP dan lain-lain akan mempunyai system transmisi yang berbeza.

Yang mana satukah anda rasa gear yang terbaik untuk masuk semasa berhenti di lampu isyarat?
Kalau kereta rosak dekat lampu isyarat sangat bermasalah, dihalang lagi trafik yang sudah sesak. Muat turun aplikasi CARPUT sekarang untuk pertukaran bateri kereta, tunda kereta, tayar pancit ataupun kehabisan petrol!

Blog-GDN-black
0